TOR και VPN: Ποιο είναι καλύτερο και ποιο χρειάζεστε;

Είναι γεγονός πως μέρα με την μέρα ανησυχούμε όλο και περισσότερο για τα θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητάς μας στο διαδίκτυο. Δύο λύσεις τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κάνεις για μεγαλύτερη ασφάλεια είναι τα διάφορα διαθέσιμα VPN, αλλά και ο περιηγητής στον παγκόσμιο ιστό TOR. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που κερδίζει ο χρήστης είναι η ανωνυμία και η ασφάλειά του. Όμως ποια από τις δύο μεθόδους είναι καλύτερη και πιο αποδοτική τελικά; Μήπως χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε και τις δύο εάν τεθεί το δίλημμα VPN ή TOR;

Δείτε εδώ
Χρησιμοποιήστε το ExpressVPN με το Tor -49% έκπτωση

Αποκτήστε το κορυφαίο VPN με 3 μήνες δώρο και εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών για χρήση με TOR για μέγιστη ασφάλεια & ανωνυμία!

Ενημερώθηκε στις: 14 Μάιος 2024

VPN vs TOR: Τι ακριβώς είναι ένα VPN;

Το VPN είναι ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (Virtual Private Network). Πρόκειται για έναν ασφαλή και κρυπτογραφημένο τρόπο σύνδεσης ανάμεσα στη συσκευή την οποία χρησιμοποιεί ο χρήστης, αλλά και στο διαδίκτυο.

Όταν ένας χρήστης συνδέεται σε κάποιο VPN, τότε όλα τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιεί στο διαδίκτυο κρυπτογραφούνται και δρομολογούνται μέσω κάποιου διακομιστή του VPN, τον οποίο έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος. Αυτός ο διακομιστής μπορεί να βρίσκεται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο και πολλές φορές έχει σημασία η επιλογή του διακομιστή.

vpn

Η κρυπτογραφημένη σύνδεση την οποία δημιουργούν τα VPN παρέχει πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσα στα οποία είναι η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια. Με ένα VPN οι διαδικτυακές δραστηριότητες κάποιου χρήστη αποκρύπτονται από τον πάροχο των υπηρεσιών του διαδικτύου τον οποίο χρησιμοποιεί.

Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται στην ουσία η καταγραφή των δεδομένων και της δραστηριότητας του χρήστη από τρίτους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα με κακόβουλο τρόπο ή να τα πουλήσουν σε διαφημιστές.

Επιπλέον, ένα VPN προστατεύει τους χρήστες εκτός των άλλων και από τις προσπάθειες των χάκερ να διεισδύσουν σε οποιαδήποτε συσκευή. Έτσι ακριβώς υπάρχει προστασία από διαδικτυακές απειλές, με ένα τούνελ ασφαλείας ανάμεσα στη συσκευή και στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη VPN, κάποια από τα οποία είναι πιο κατάλληλα για επιχειρήσεις και αλλά πιο κατάλληλα για ιδιώτες αντίστοιχα. Τα VPN αυτά λειτουργούν σε πλήθος από συσκευές, ακόμα και σε κινητά τηλέφωνα, προστατεύοντας τους χρήστες ακόμα και σε δημόσια δίκτυα WiFi τα οποία είναι πραγματικά ιδιαίτερα επικίνδυνα. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε VPN ή TOR.

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα VPN ως ένα πολύτιμο εργαλείο για οργανισμούς και ιδιώτες που θέλουν να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα τους και την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο. Τα VPN είναι πραγματικά αποτελεσματικά, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε όλο τον κόσμο από εκατομμύρια κόσμο.

Πέρα από την προστασία που παρέχουν, δίνουν παράλληλα και τη δυνατότητα παράκαμψης των γεωγραφικών περιορισμών που επιβάλλονται στο περιεχόμενο και της λογοκρισίας ιστότοπων και υπηρεσιών. Δείτε στην αναλυτική μας παρουσίαση τι είναι είναι VPN.

Τι είναι ο TOR;

Ο TOR αποτελεί έναν περιηγητή του παγκόσμιου ιστού. Στην ουσία αποτελεί κάτι παραπάνω από αυτό, καθώς διαθέτει πρόσθετα χαρακτηριστικά στον τομέα της ασφάλειας. Αποτελεί στην ουσία ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που έχει πρόσθετες λειτουργίες για την ανώνυμη περιήγηση και την επικοινωνία των χρηστών στο διαδίκτυο.

Το δίκτυο του TOR λειτουργεί αναδρομολογώντας την κίνηση των δεδομένων μέσω διαφόρων τοποθεσιών στο διαδίκτυο, κάνοντας δύσκολο τον εντοπισμό της δραστηριότητας του χρήστη ή τον προσδιορισμό της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται αυτός.

Όταν ο χρήστης συνδέεται στο δίκτυο του TOR, τα δεδομένα που μεταφέρονται από και προς τον περιηγητή κρυπτογραφούνται και δεν αποστέλλονται απευθείας όπως συμβαίνει στην περίπτωση των VPN. Αντίθετα περνούν μέσα από διάφορες άλλες τοποθεσίες.

Με κάθε πέρασμα που γίνεται από τοποθεσία σε τοποθεσία, αφαιρείται σταδιακά και ένα επίπεδο κρυπτογράφησης μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό. Ωστόσο, αυτή είναι μια διαδικασία η οποία πραγματοποιείται αυτόματα. Ο χρήστης δεν έχει τη δυνατότητα εδώ να διαλέξει τη διαδρομή, όπως αντίστοιχα επιλέγει την τοποθεσία του διακομιστή στα VPN.

tor και vpn

Το δίκτυο του TOR προσφέρει αυξημένη ανωνυμία και ιδιωτικότητα, καθώς επίσης και τη δυνατότητα πρόσβασης σε περιορισμένο και λογοκριμένο περιεχόμενο. Ωστόσο, η χρήση του TOR έχει αντίστοιχα και αρκετά μειονεκτήματα, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχα τα δίχτυα VPN, εάν θέλετε να επιλέξετε VPN ή TOR.

Ένα τέτοιο αρνητικό χαρακτηριστικό αποτελούν οι αργές ταχύτητες και  ασυμβατότητα που υπάρχει με συγκεκριμένους ιστότοπους και εφαρμογές. Επιπλέον, το δίκτυο του TOR δεν παρέχει πάντα απόλυτη ιδιωτικότητα, καθώς η διεύθυνση IP του χρήστη είναι ορισμένες φορές εμφανής, ενώ και τα δεδομένα του είναι ορατά στον τελικό προορισμό στον οποίο φτάνουν.

Γενικά το TOR είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για άτομα τα οποία χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συχνά και θέλουν ανώνυμη περιήγηση και πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή, ιδίως αν κάνεις επιθυμεί ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια.

Πηγαίνετε στο ExpressVPN
49% έκπτωση έως το τέλος Μάιος 2024

Σύγκριση VPN ή TOR

Προκειμένου να εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά των TOR και VPN πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη δοκιμή, λαμβάνοντας υπόψη μας συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θεωρούμε σημαντικά σε αυτή την περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την επιλογή VPN ή TOR:

Ασφάλεια

Τόσο τα VPN, όσο και ο TOR προσφέρουν λειτουργίες ασφαλείας που προστατεύουν την ιδιωτικότητα του χρήστη σε αυτή τη μάχη VPN ή TOR. Ωστόσο, το TOR είναι ανώνυμο, αλλά δεν είναι αντίστοιχα ιδιωτικό.

Με άλλα λόγια η διεύθυνση IP του χρήστη είναι ορατή σε κάποιες περιπτώσεις και τα δεδομένα είναι επίσης ορατά στον τελικό προορισμό. Από την άλλη τα VPN χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για την προστασία των δεδομένων χρήστη, κάνοντας δύσκολο για τρίτους να υποκλέψουν για να διαβάσουν τα δεδομένα αυτά.

Ταχύτητα Tor και VPN

Τα VPN είναι γενικά πιο γρήγορα από τον TOR επειδή χρησιμοποιούν απευθείας σύνδεση στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά ο TOR αναδρομολογεί την κίνηση των δεδομένων μέσω πολλαπλών τοποθεσιών, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες ταχύτητες περιήγησης. Η διαφορά είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Ευκολία χρήσης

Η χρήση των VPN είναι σαφέστατα πιο εύκολη από τη χρήση του TOR επειδή απαιτούν μόνο εγκατάσταση μιας εφαρμογής και σύνδεση σε κάποιον διακομιστή. Αντίθετα, ο TOR είναι πιο δύσκολος στην εγκατάσταση και τη χρήση του και εσύ σαφέστατα πολλούς περιορισμούς συμβατότητας με συσκευές.

Κόστος TOR και VPN

Ο TOR είναι δωρεάν, ωστόσο θα πρέπει να πληρώσετε για κάποια συνδρομή σε VPN εφόσον θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν βέβαια κάποια VPN στην αγορά τα οποία διαθέτουν δωρεάν έκδοση, όμως όλα αυτά έχουν πάρα πολλούς περιορισμούς όσον αφορά την ταχύτητα, τον όγκο των δεδομένων, τις τοποθεσίες και τον αριθμό των διακομιστών.

Αυτό ακριβώς το γεγονός τα κάνει μη λειτουργικά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και επικίνδυνα.

Συγκριτικός πίνακας TOR και VPN

Για να κάνουμε πιο εύκολες τις διαφορές των TOR και VPN δημιουργήσαμε έναν πίνακα στον οποίο αναφερόμαστε στα τέσσερα βασικά κριτήρια τα οποία αναλύσαμε προηγουμένως. Έτσι μπορείτε να τα δείτε με μία πιο γρήγορη ματιά.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η αποτελεσματικότητά της κάθε λύσης εξαρτάται από τις ανάγκες και τις επιλογές του κάθε χρήστη. Συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι, όμως σε γενικές γραμμές τα VPN έχουν περισσότερες λειτουργίες και τον TOR αντίστοιχα κάποιους πρόσθετους περιορισμούς. Δείτε τα βασικά χαρακτηριστικά TOR vs VPN.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ TOR ΚΑΙ VPN VPN Tor
Ασφάλεια Χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για την προστασία των δεδομένων του χρήστη Παρέχει ανωνυμία αλλά όχι πλήρη ιδιωτικότητα
Ταχύτητα Γενικά πολύ γρήγορα Αργός λόγω της συνεχούς ανακατεύθυνσης των δεδομένων
Ευκολία χρήσης Εύκολη εγκατάσταση και χρήση Κάπως δύσκολη διαχείριση και ασυμβατότητα με άλλες συσκευές
Κόστος Απαιτούν συνδρομή επί πληρωμή Δωρεάν χρήση

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί VPN;

Τα δίκτυα VPN μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις προκειμένου να προστατέψουν τη διαδικτυακή τους ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Αυτοί που σίγουρα μπορούν να κερδίσουν πολλά από ένα VPN είναι όσοι χρησιμοποιούν συχνά δημόσια δίκτυα WiFi, τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα σε καφετέριες, σε εστιατόρια, σε αεροδρόμια κλπ.

Τα δίκτυα WiFi αυτά είναι σίγουρα μη ασφαλή, κάνοντας εύκολο το έργο των χάκερ που προσπαθούν να υποκλέψουν δεδομένα και προσωπικά στοιχεία. Τα VPN κρυπτογραφούν τα δεδομένα αυτά κάνοντας πολύ πιο δύσκολο έως αδύνατο το έργο των χάκερ.

Τα VPN είναι επίσης χρήσιμα σε όσους επιθυμούν να ξεμπλοκάρουν τους γεωγραφικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στο περιεχόμενο. Τυπικές τέτοιες περιπτώσεις είναι υπηρεσίες streaming οι οποίες είναι διαθέσιμες μόνο σε συγκεκριμένες χώρες.

Με τη χρήση ενός VPN και τη σύνδεση στον κατάλληλο διακομιστή της σωστής χώρας, oι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μπλοκαρισμένο στην περιοχή στην οποία βρίσκονται.

Όσοι επιθυμούν να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα τους και να μην επιτρέψουν στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να εντοπίσουν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κάποιο VPN.

Mε την κρυπτογράφηση των δεδομένων είναι πολύ πιο δύσκολο ακόμα και η πάροχοι των υπηρεσιών διαδικτύου να εντοπίσουν και να χρησιμοποιήσουν ίσως για οποιοδήποτε λόγο τα δεδομένα των χρηστών.

Επιπλέον, επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο VPN για να προστατέψουν τα δίκτυα και τα δεδομένα τους από εξωτερικές απειλές. Με μία ασφαλή και κρυπτογραφημένη σύνδεση ανάμεσα στους εργαζόμενους και στο δίκτυο της εταιρείας αποτρέπονται οι παραβιάσεις πρόσβασης και οι προσπάθειες των χάκερ.

Πηγαίνετε στο ExpressVPN
49% έκπτωση έως το τέλος Μάιος 2024

Ποιος πρέπει να χρησιμοποιεί τον TOR;

Ο TOR αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για άτομα που επιθυμούν να περιηγούνται στο διαδίκτυο ανώνυμα και να έχουν πρόσβαση σε γεωγραφικά περιορισμένο περιεχόμενο στην περιοχή τους. Για παράδειγμα, ο TOR είναι κατάλληλος για δημοσιογράφους, ακτιβιστές και άλλα άτομα που μένουν σε χώρες με πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και περιορισμένης ελευθερίας.

Με τη χρήση του TOR τα άτομα αυτά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μπλοκαρισμένος ιστότοπους και να επικοινωνούν με άλλα άτομα χωρίς τον φόβο να εντοπιστούν από κυβερνήσεις και τρίτους.

vpn vs tor

Επιπλέον, άτομα τα οποία παρέχουν πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα μες στο διαδικτύου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον TOR για ευαίσθητες πληροφορίες χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Η λειτουργία ανωνυμίας του TOR παρέχει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας που δεν υπάρχει διαθέσιμο σε άλλες μορφές επικοινωνίες.

Υπάρχουν επίσης άτομα τα οποία επιθυμούν να περιηγούνται στον παγκόσμιο ιστό χωρίς να αφήνουν ίχνη της δραστηριότητας τους και αυτό μπορούν να το καταφέρουν μέσω της χρήσης του TOR. Τα δεδομένα περνούν μέσα από διάφορες τοποθεσίες κάνοντας σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό της δραστηριότητας του χρήστη και τη σύνδεση του με κάποια συγκεκριμένη συσκευή.

Πηγαίνετε στο ExpressVPN
49% έκπτωση έως το τέλος Μάιος 2024

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για TOR και VPN

Είναι ο TOR υπηρεσία VPN;

Όχι, ο TOR δεν είναι VPN. Παρότι και οι δύο λύσεις προσφέρουν διαδικτυακή προστασία και ασφάλεια, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Τα VPN κρυπτογραφούν τα δεδομένα του χρήστη και κρύβουν τη διεύθυνση IP, ενώ οι διαδρομές από τις οποίες περνούν τα δεδομένα του TOR χρησιμοποιούν ένα άλλο σύστημα πολλαπλής ανακατεύθυνσης των δεδομένων για να προσφέρουν ανωνυμία.

Είναι o TOR πιο ασφαλής από τα VPN;

Η χρήση ενός VPN, αλλά και του TOR αντίστοιχα εξασφαλίσουν πρόσθετη ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Τα VPN κρυπτογραφούν τα δεδομένα του χρήστη, κάνοντας πιο δύσκολη τη δουλειά των τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να υποκλέψουν για να διαβάσουν τα δεδομένα. Συνολικά τα VPN μπορούμε να πούμε πως είναι πιο ασφαλή εάν έχετε το δίλημμα VPN ή TOR;

Αξίζει κανείς να χρησιμοποιήσει τον TOR μαζί με κάποιο VPN;

Η χρήση TOR και VPN συνδυαστικά μπορούν να παρέχουν αυξημένη ασφάλεια και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Συνεπώς είναι πραγματικά πολύ καλή ιδέα. Θα ήταν ευκολότερο ίσως  να χρησιμοποιήσετε πρώτα κάποιο VPN και στη συνέχεια τον TOR για να έχετε τη μέγιστη δυνατή ανωνυμία και ασφάλεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια ένα VPN είναι αρκετό.

Είναι τα VPN ή TOR καλύτερα για υπηρεσίες streaming;

Σε γενικές γραμμές στα VPN είναι καλύτερα όσον αφορά το streaming περιεχομένου στο διαδίκτυο λόγω της υψηλότερης ταχύτητας και της μεγαλύτερης συμβατότητας με τις υπηρεσίες streaming.

Μπορείτε ενδεχομένως να δοκιμάσετε τον TOR που είναι καλός για την παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών, αλλά ίσως να μην σας ικανοποιήσουν οι ταχύτητες και να έχετε συνεχώς διακοπές στις υπηρεσίες streaming. Πάντως VPN και TOR δεν έχουν αντίστοιχα καλές επιδώσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Τα VPN είναι ξεκάθαρα καλύτερα.

Συνοψίζοντας για TOR και VPN

Τελικά VPN ή TOR; Τόσο τα VPN όσο και ο TOR προσφέρουν πολύ καλά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ιδιωτικότητα σας και την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο. Τα VPN είναι σίγουρα πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα στη χρήση, παρέχοντας υψηλότερα επίπεδα σε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει ωστόσο να πληρώσετε για τις υπηρεσίες τους. Από την πλευρά του ο TOR προσφέρει ανωνυμία και είναι δωρεάν στη χρήση του. Ίσως είναι καλό να χρησιμοποιήσετε και τα δύο συνδυαστικά εάν θέλετε μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά θα πρέπει πρώτα να δώσετε έμφαση στα VPN.

Σας προτείνουμε ως λύση το ExpressVPN, το οποίο είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό VPN που παρέχει ασφάλεια, ταχύτητα και εύκολη στη χρήση του. Όλες οι δοκιμές που έχουμε πραγματοποιήσει φέρνουν στην κορυφαία θέση των επιλογών μας το συγκεκριμένο VPN και πιστεύουμε πως είναι το σημείο από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσετε.

nikoc

Ο Νίκος, ο Ειδικός Κυβερνοασφάλειας, έχει γράψει στον ιστότοπο από την αρχή, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη μέσω συναρπαστικών συνεισφορών και εκτεταμένων δοκιμών. Με μια ισχυρή βάση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Νίκος φέρνει πλούσιες γνώσεις σε θέματα Ιντερνετ και προσωπικής ιδιωτικότητας. Διατηρώντας ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην προστασία προσωπικής ιδιωτικότητας και νομικής ρύθμισης, ο Νίκος διασφαλίζει ότι οι αναγνώστες του είναι καλά ενημερωμένοι. Για οποιαδήποτε ερωτήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί του στο nikos@diadiktiokaiasfalia.com.

Είστε ευπρόσδεκτοι να αφήσετε ένα μήνυμα

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Diadiktiokaiasfalia.com