Ένας οδηγός για την επιλογή των καλύτερων προμηθευτών antivirus για το 2024

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι υπολογιστές μπορούν να μολυνθούν από ιούς και να ‘αρρωστήσουν’. Και όπως ένας ανθρώπινος ιός, ένας ιός υπολογιστών έχει την ικανότητα να μολύνει άλλους υπολογιστές. Το ονομάζουμε malware, το οποίο είναι συντομογραφία για κακόβουλο λογισμικό. Ένας μολυσμένος υπολογιστής μπορεί να εμφανίζει αργή απόδοση, να χάσει δεδομένα και να ‘κρασάρει’.

Για να διατηρήσετε αυτές τις ψηφιακές ασθένειες μακριά, μπορείτε να προστατέψετε τον υπολογιστή σας εγκαθιστώντας το καλύτερο antivirus για PC που μπορείτε να βρείτε στην αγορά – όπως όταν εμβολιάζεστε για να αναπτύξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια στις ασθένειες. Το καλύτερο λογισμικό εντοπισμού ιών εντοπίζει και αφαιρεί κακόβουλο λογισμικό και αποτρέπει την επιστροφή τους και την πρόκληση περισσότερων ζημιών στον υπολογιστή σας. Αν λοιπόν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε εάν χρειάζεστε πραγματικά το καλύτερο δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς, η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ, εκτός αν θέλετε ο υπολογιστής σας να χαλάσει και να χάσει όλα όσα αποθηκεύσατε σ’αυτόν.

Antivirus Δωρεάν Δοκιμή
Norton Πατήστε εδώ!!!
AVG Πατήστε εδώ!!!
Panda Πατήστε εδώ!!!
Avast Πατήστε εδώ!!!

Καλύτερη checklist antivirus λογισμικού:

Υπάρχει μια ευρεία γκάμα antivirus λογισμικού για να διαλέξετε, που κυμαίνονται από δωρεάν υπηρεσίες με εξαιρετικά εργαλεία έως πλήρως εξοπλισμένο λογισμικό επί πληρωμή και κάνει πολύ δύσκολη την επιλογή της καλύτερης προστασίας από ιούς. Ευτυχώς, παραθέσαμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε:

 • Χαμηλή συντήρηση. Το καλύτερο πράγμα για το λογισμικό προστασίας από ιούς σήμερα είναι ότι μόλις το ρυθμίσετε, δεν θα χρειαστεί να κάνετε πολλές εργασίες συντήρησης για να ελέγξετε την υγεία του υπολογιστή σας. Συνήθως σας δίνει ενημερώσεις κατάστασης σε καθημερινή βάση, εάν ο υπολογιστής σας είναι εντάξει ή όχι. Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή σας και αυτό δεν εμφανίζεται στην ενημέρωση κατάστασης, μπορείτε να εκτελέσετε με μη αυτόματο τρόπο πλήρη σάρωση όλων των αρχείων σας. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε αν το λογισμικό είναι ενημερωμένο για να έχετε τις καλύτερες δυνατότητες αντιμετώπισης ιών.
 • Προγράμματα Δωρεάν Λογισμικού. Αν ψάχνετε για έναν φθηνότερο τρόπο προστασίας του υπολογιστή σας, υπάρχουν πολλά καλά antivirus για PC και Mac OS. Ωστόσο, όπως κάθε δωρεάν υλικό, οι λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά περιορισμένα σε σύγκριση με τις εκδόσεις επί πληρωμή. Εάν θέλετε την καλύτερη προστασία από ιούς μόνο για προσωπική χρήση, τότε το δωρεάν λογισμικό θα μπορούσε να λειτουργήσει για σας. Αλλά αν οι ανάγκες σας τείνουν να είναι περίπλοκες και χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για ευαίσθητες συναλλαγές, τότε ίσως χρειαστεί ένα λογισμικό επί πληρωμή με πλήρεις δυνατότητες.
 • Επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατοχή του καλύτερου antivirus λογισμικού απλά δεν αρκεί για να αποτρέψει το επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό. Πράγματι, η καλύτερη προστασία από ιούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή συνδυασμένη με άλλα συστήματα ασφαλείας, όπως ένα τείχος προστασίας. Αλλά χρειάζεστε πραγματικά ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας; Εξαρτάται από τη χρήση του υπολογιστή σας. Αν δεν σερφάρετε στο διαδίκτυο πάρα πολύ, τότε το καλύτερο antivirus λογισμικό θα κάνει ήδη καλή δουλειά για να σας προστατεύσει (ειδικά από φλασάκια, CD και DVD που θα μπορούσαν να μολυνθούν). Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για online τραπεζικές συναλλαγές, αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες εμπιστευτικές δραστηριότητες, τότε συνιστάται ιδιαίτερα ένα τείχος προστασίας μαζί με άλλα εργαλεία ασφάλειας στο διαδίκτυο.
 • Σάρωση σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά που έσωσαν πολλούς χρήστες από ιούς που εντοπίστηκαν κάπως αργά. Το καλύτερο antivirus λογισμικό που επιλέγετε πρέπει να έχει σάρωση σε πραγματικό χρόνο, οπότε ακόμα και αν πρόκειται για τις εργασίες σας με τον υπολογιστή, θα τρέξει απλά στο παρασκήνιο και πάντα θα ψάχνει για κακόβουλα προγράμματα.
 • Σάρωση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι ιοί μεταδίδονται εύκολα μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων που μεταμφιέζονται ως σύνδεσμοι και ως συνημμένα από μια νόμιμη πηγή. Αν δεν είστε προσεκτικοί με τα πράγματα που κάνετε κλικ ή κάνετε λήψη, θα μπορούσατε εύκολα να κατεβάσετε ιούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να τους διαδώσετε στις επαφές σας. Το καλύτερο antivirus για Mac OS και Windows θα παρακολουθείτην εξερχόμενη και την εισερχόμενη κυκλοφορία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας προστατεύει από τα κακόβουλα συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Σάρωση κατά την πρόσβαση. Αυτή η λειτουργία προστασίας από ιούς σαρώνει αρχεία καθώς ανοίγετε, αποθηκεύετε και εκτελείτε αρχεία στον υπολογιστή σας. Εκτελείται στο παρασκήνιο και σαρώνει ενεργά για νέες απειλές, εφόσον ο υπολογιστής σας είναι ενεργοποιημένος. Αποτρέπει την αποθήκευση αρχείων που ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλους κώδικες.
 • Σάρωση on-demand. Κάνει το αντίθετο της σάρωσης κατά την πρόσβαση – ανιχνεύει τα αρχεία και τους φακέλους που επιλέγετε. Μπορείτε να το ελέγξετε για να σαρώσετε σκληρούς δίσκους, φλασάκια και άλλες αφαιρούμενες συσκευές αποθήκευσης πριν αντιγράψετε τα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα εκεί.
 • Προγραμματισμένη σάρωση. Μια βολική λειτουργία για τους χρήστες που ξεχνούν (απλά αστειεύομαι), οι προγραμματισμένες σαρώσεις σάς επιτρέπουν να ορίσετε την ημερομηνία που θέλετε να εκτελέσετε μια πλήρη, γρήγορη ή προσαρμοσμένη σάρωση. Το καλύτερο λογισμικό προστασίας από ιούς θα εκτελείται αυτόματα κατά την καθορισμένη ημερομηνία. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά εάν θέλετε να ελέγχετε περιοδικά την υγεία του υπολογιστή σας.
Antivirus Δωρεάν Δοκιμή
Norton Πατήστε εδώ!!!
AVG Πατήστε εδώ!!!
Panda Πατήστε εδώ!!!
Avast Πατήστε εδώ!!!

Κρατήστε μια σημείωση:

Ένα λογισμικό προστασίας από ιούς ενδέχεται να επιβραδύνει τον υπολογιστή σας, ειδικά εάν εκτελείτε πλήρη σάρωση. Συμβαίνει επίσης όταν χρησιμοποιείτε άλλες εφαρμογές και προγράμματα κατά τη σάρωση του υπολογιστή σας.

Εάν διαθέτετε ένα λογισμικό προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας και θέλετε να τρέξει αντί για ένα νέο antivirus, βεβαιωθείτε ότι έχετε απεγκαταστήσει πρώτα το παλιό. Το νέο σας antivirus θα λειτουργήσει καλύτερα έτσι.

Μερικές φορές, το νέο antivirus λογισμικό ενδέχεται να ανιχνεύει κακόβουλο λογισμικό που το παλιό δεν κατάφερε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανίχνευση ιών εξαρτάται από τον προμηθευτή του λογισμικού, οπότε ίσως το παλιό σας antivirus δεν αναγνωρίζει το κακόβουλο λογισμικό που μπορεί το νέο.

Γιατί ένα λογισμικό προστασίας από ιούς είναι σημαντικό;

Είναι παρόμοιο με τον εμβολιασμό του παιδιού σας για την προστασία από τις θανατηφόρες ασθένειες και την αποτροπή της εξάπλωσής του σε άλλα παιδιά: εμποδίζετε πολλά κακόβουλα προγράμματα από το να καταστρέφουν τον υπολογιστή σας και από την εξάπλωση σε άλλους υπολογιστές.

Αν εξακολουθείτε να μην έχετε πειστεί, απλά θυμηθείτε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι προγραμμάτων κακόβουλου λογισμικού:

 • Τα ‘σκουλίκια’ αναπαραγάγουν τον εαυτό τους και επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας, στη συνέχεια
  εξαπλώνονται σε άλλους υπολογιστές μέσω αδύναμων συστημάτων ασφαλείας (διαβάστε: υπολογιστές
  χωρίς antivirus).
 • ‘Δούρειοι ίπποι’ και keyloggers επιτρέπουν σε έναν χάκερ να αποκτήσει τα προσωπικά σας στοιχεία,
  συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης.
 • Τα προγράμματα ‘κατασκοπείας’ παρακολουθούν και καταγράφουν τις δραστηριότητές σας, όπως οι
  ιστοσελίδες που επισκεφθήκατε και τι κάνατε εκεί.
 • Τα προγράμματα Adware προκαλούν ανεπιθύμητες διαφημίσεις που εμφανίζονται ξαφνικά και διακόπτουν
  τη δραστηριότητά σας.

Το χειρότερο είναι ότι οι υπολογιστές σας δεν είναι οι μόνες συσκευές που είναι ευάλωτες σε ιούς, επειδή τα κινητά σας τηλέφωνα βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Διατηρώντας τα τηλέφωνά σας προστατευμένα με την καλύτερη προστασία από ιούς για το Android και το iOS θα σας βοηθήσουν.

Πώς μολύνει ένας ιός τον υπολογιστή μου;

Εκτός από τον πιο προφανή λόγο που συνίσταται στην αποτυχία να χρησιμοποιήσετε την καλύτερη προστασία από ιούς, μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι ιοί και άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού μπαίνουν στον υπολογιστή σας είναι οι εξής:

 • Αμέλεια στη σημασία των τειχών προστασίας. Μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός τείχους προστασίας! Διατηρεί εκτός τους χάκερ και τους ιούς που επιτίθενται στον υπολογιστή σας μέσω του Διαδικτύου. Επειδή διαβάζετε αυτό το άρθρο τώρα, πρέπει να σερφάρετε στο διαδίκτυο πολύ συχνά, γι ‘αυτό προτείνουμε ιδιαίτερα την εγκατάσταση ενός τείχους προστασίας.
 • Άνοιγμα ύποπτων συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πολλοί ιοί κρύβονται με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημιουργούνται για να φαίνονται αξιόπιστα και νόμιμα. Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους, μην κάνετε λήψη συνημμένων ή συμπληρώσετε φόρμες, εκτός και αν είστε 101% σίγουροι ότι είναι νόμιμο.
 • Κάνοντας κλικ στα αναδυόμενα παράθυρα. Πολλά αναδυόμενα παράθυρα στο διαδίκτυο σχεδιάζονται για να σας εξαπατήσουν ώστε να εγκαταστήσετε επιβλαβή προγράμματα. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, κάνοντας κλικ σε ένα από αυτά τα αναδυόμενα παράθυρα μπορείτε να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
 • Παλιό λειτουργικό σύστημα. Οι νεότερες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων, όπως τα Windows 10, ενημερώνονται αυτόματα, αλλά οι παλαιότερες εκδόσεις δεν το κάνουν. Εάν δεν θέλετε να εκθέσετε τον υπολογιστή σας σε οποιοδήποτε είδος κακόβουλου λογισμικού, βεβαιωθείτε ότι ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σας σύστημα.

Συμπτώματα ενός μολυσμένου υπολογιστή

Αν ο υπολογιστής σας είναι απροστάτευτος, φροντίστε να είστε σε εγρήγορση γι’ αυτές τις προειδοποιητικές ενδείξεις:
 • Ο υπολογιστής λειτουργεί πολύ αργά.
 • Προγράμματα που εμφανίζονται και κλείνουν απροσδόκητα.
 • Διαφημίσεις που εμφανίζονται ξαφνικά ενώ είστε συνδεδεμένοι ή όχι.
 • Ο υπολογιστής παγώνει ξαφνικά και ‘κρασάρει’.
 • Υπάρχουν διπλά αρχεία ή αρχεία που λείπουν.
 • Προβλήματα υλικού και περιφερειακών συσκευών, όπως μπέρδεμενα pixels στην οθόνη του υπολογιστή.
Μόλις ο υπολογιστής σας εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα σημάδια, είναι πολύ πιθανό ότι ένα κακόβουλο λογισμικό έχει διεισδύσει στη συσκευή σας. Η εγκατάσταση του καλύτερου λογισμικού προστασίας από ιούς που θα βρείτε θα εντοπίσει και θα τους αφαιρέσει προτού προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στα αρχεία σας.

Πως λειτουργεί το καλύτερο antivirus;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, ένα λογισμικό εντοπισμού ιών έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει, να απομακρύνει και να εμποδίζει τους ιούς να μολύνουν τον υπολογιστή σας και να εξαπλώνουν την ‘μόλυνση’ τους σε άλλες συσκευές.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές διαδικασίες ανίχνευσης που χρησιμοποιούν τα καλύτερα λογισμικά προστασίας από ιούς:

 • Γενική ανίχνευση – Λειτουργεί με τον εντοπισμό προγραμμάτων ή αρχείων που είναι παρόμοια με τους
  γνωστούς τύπους κακόβουλου λογισμικού όπως αυτοί που αναφέρονται παραπάνω.
 • Ειδική ανίχνευση – Λειτουργεί με την αναζήτηση για κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο
  σύνολο χαρακτηριστικών.
 • Ευρετική ανίχνευση – Λειτουργεί αναζητώντας άγνωστο κακόβουλο λογισμικό, σαρώνοντας τα προγράμματα
  του υπολογιστή σας και τις δομές αρχείων για ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Μύθοι και αλήθειες για τα antivirus

Μύθος: Οι καλύτεροι πάροχοι προστασίας από ιούς είναι αυτοί που αναγράφουν τους ιούς, ώστε οι άνθρωποι να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Πραγματικότητα: Υπάρχουν εκατομμύρια κώδικες κακόβουλου λογισμικού που δημιουργούνται από, έκπληξη, κυβερνοεγκληματίες με στόχο να κερδίσουν χρήματα πολύ περισσότερα από τα κέρδη που θα μπορούσαν ποτέ να έχουν οι πάροχοι. Έτσι, η απάντηση είναι όχι. Αν και υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που το πιστεύουν αυτό, είναι στην πραγματικότητα απλά μια συνωμοσία.

Μύθος: Το δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς δεν βοηθά στην προστασία του υπολογιστή σας επειδή δεν πληρώνετε για αυτό.

Πραγματικότητα: Το ρητό ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε ισχύει στην πραγματικότητα εδώ. Ωστόσο, ορισμένα από τα δωρεάν λογισμικά προστασίας από ιούς που υπάρχουν είναι πραγματικά αρκετά καλά και επαρκή για ορισμένους χρήστες. Όλα εξαρτώνται από τη χρήση του υπολογιστή σας. Εάν δεν είστε έντονος χρήστης του υπολογιστή και περιηγείστε μόνο στο διαδίκτυο περιστασιακά, τότε είναι αρκετό ένα δωρεάν λογισμικό. Αντίθετα, εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για επιχειρηματικές συναλλαγές κλπ, ένα επί πληρωμή πλήρες λογισμικό μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Μύθος: Οι συσκευές Mac και iOS έχουν ανοσία σε ιούς.

Πραγματικότητα: Όλοι οι υπολογιστές που λειτουργούν σε Mac και Windows είναι ευάλωτοι σε κακόβουλο λογισμικό, δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτό. Ωστόσο, τα Windows έχουν τη μεγαλύτερη βάση χρηστών και επομένως είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μολύνσεις από τους υπολογιστές Mac. Είναι το ίδιο με τα λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας. Θα πρέπει ακόμα να εγκαταστήσετε την καλύτερη προστασία από ιούς για Android και iOS, επειδή ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η συσκευή σας, μπορεί να μολυνθεί από ιούς.

Τι είναι το τείχος προστασίας;

Το τείχος προστασίας μοιάζει με το όνομά του, εκτός από το ότι δεν προφυλάσσει πραγματικά απ’τη φωτιά. Λειτουργεί ως τείχος προστασίας μεταξύ του υπολογιστή σας και των ανθρώπων ή των προγραμμάτων που θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Όπως γνωρίζετε, το διαδίκτυο είναι ένας θησαυρός πληροφοριών και θαυμάσιων πραγμάτων, αλλά είναι επίσης γεμάτο από επιβλαβή στοιχεία. Ένα τείχος προστασίας φιλτράρει όλα όσα εισέρχονται και εξέρχονται από το δίκτυό σας, ανάλογα με το πόσο συγκεκριμένο θέλετε να είναι το φιλτράρισμα.

Τα τείχη προστασίας χρησιμοποιούν τρεις διαφορετικές μεθόδους κατά το φιλτράρισμα της κίνησης του υπολογιστή / δικτύου σας:

 • Φιλτράρισμα πακέτων – Τα πακέτα είναι μικρά κομμάτια δεδομένων που αποστέλλονται μεταξύ δικτύων και αυτά φιλτράρονται από το τείχος προστασίας. Τα ασφαλή πακέτα φτάνουν στον προορισμό τους ενώ τα μη ασφαλή πακέτα απορρίτονται.
 • Διακομιστής μεσολάβησης – Ένας διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ του υπολογιστή σας και του Διαδικτύου. Στέλνετε ένα αίτημα για να λάβετε τα αρχεία, τους ιστοτόπους και τα έγγραφα που θέλετε και τον διακομιστή μεσολάβησης και τα φέρνουν για εσάς.
 • Έλεγχος κατάστασης– Αντί να φιλτράρει το περιεχόμενο κάθε πακέτου, συγκρίνει ορισμένα τμήματα του πακέτου και ελέγχει εάν είναι αξιόπιστο ή όχι. Τα πακέτα που δεν καταφέρνουν να περάσουν απορρίπτονται.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τείχος προστασίας μαζί με το καλύτερο antivirus για PC ή Mac για πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας. Τα τείχη προστασίας δεν σας προστατεύουν απαραίτητα από ιούς, αλλά αποτρέπουν την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

Δείτε Τις Κριτικές Μας!

Παρακολουθούμε και συγκρίνουμε συνεχώς προγράμματα προστασίας από ιούς για να σας βοηθήσουμε νακάνετε καλύτερες επιλογές σχετικά με την ψηφιακή σας ασφάλεια. Ελέγχετε τακτικά τον ιστότοπό μας γιαενημερώσεις σχετικά με το καλύτερο και χειρότερο λογισμικό προστασίας από ιούς, από τα παλιά καλάπρογράμματα προστασίας από ιούς έως τα νέα. Αναθεωρούμε το καλύτερο antivirus για PC, Mac OS, iOS και Android, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν παραλείπετε νέα άρθρα και εγγραφείτε στο newsletter μας.

nikoc

Ο Νίκος, ο Ειδικός Κυβερνοασφάλειας, έχει γράψει στον ιστότοπο από την αρχή, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη μέσω συναρπαστικών συνεισφορών και εκτεταμένων δοκιμών. Με μια ισχυρή βάση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Νίκος φέρνει πλούσιες γνώσεις σε θέματα Ιντερνετ και προσωπικής ιδιωτικότητας. Διατηρώντας ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην προστασία προσωπικής ιδιωτικότητας και νομικής ρύθμισης, ο Νίκος διασφαλίζει ότι οι αναγνώστες του είναι καλά ενημερωμένοι. Για οποιαδήποτε ερωτήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί του στο nikos@diadiktiokaiasfalia.com.

Είστε ευπρόσδεκτοι να αφήσετε ένα μήνυμα

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Diadiktiokaiasfalia.com