Από την πρώτη κιόλας στιγμή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έκαναν την εμφάνισή τους μαζικότερα στην αγορά, δημιουργήθηκαν ιοί και κακόβουλο λογισμικο. Ήδη από τη δεκαετία του 1970 άρχισε να συμβαίνει η συγκεκριμένη διαδικασία, τόσο σε ιδιώτες όσο και σε οργανισμούς. Από τότε έχουμε δει εκατομμύρια διαφορετικούς ιούς και λίγο-πολύ ξέρουμε το malware τι ειναι ή ένα προτιμάτε στα ελληνικά τι είναι το κακοβουλο λογισμικο.
Δεν χρειάζεται να ψάξετε άλλο, το Malwarebytes είναι αυτό που σας προτείνουμε για όλες σας τις διαδικτυακές δραστηριότητες.
Ενημερώθηκε στις: 27 Νοέμβριος 2023
Ακριβώς τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο; Ένας ορισμός.
Κακόβουλο λογισμικο ή malware αποτελεί μία γενική ονομασία για έναν αριθμό από προγράμματα διαφόρων κατηγοριών, τα οποία δημιουργούν κάποιοι. Σκοπός του λογισμικού αυτού είναι να προκληθεί ζημιά στα δεδομένα και στα συστήματα όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμο, και οι δημιουργοί του λογισμικού να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κάποιο δίκτυο. Μπορούμε, επίσης, να απαντήσουμε στο τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο αναφέροντας πώς στην τυπική του μορφή παραδίδεται ως κάποιος σύνδεσμος στον παγκόσμιο ιστό ή ως αρχείο με κάποιο e-mail και απαιτεί ο χρήστης να κάνει κλικ για να εκτελέσει τον μολυσμένο κώδικα.
Malware τι ειναι: ιστορία του κακόβουλου λογισμικού
Θέλετε να μάθετε τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο; Η πρώτη ιδέα δημιουργίας κακόβουλου λογισμικού πάει πίσω στο 1949. Ο John Von Neumann δημοσίευσε μία επιστημονική εργασία στην οποία ανέφερε πως ένα πρόγραμμα υπολογιστή θα μπορούσε να αναπαράξει τον εαυτό του. Τη δεκαετία του 1950 υλοποιήθηκε αυτή η ιδέα από τα Bell Labs με τη δημιουργία ενός παιχνιδιού που ονομάστηκε “Core Wars”.
Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνισή έγινε στις αρχές του 1970. Ως πρώτος ιός θεωρείται το λεγόμενο “Creeper Worm”, ένα πειραματικό πρόγραμμα που έκανε αντίγραφα του εαυτού του. Ο creeper απέκτησε πρόσβαση στο ARPANET και κατάφερε να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του σε απομακρυσμένα με το μήνυμα “I’m the creeper, catch me if you can!”. Έδωσε μια πρώτη ιδέα για το τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο.
Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του το κακοβουλο λογισμικό εξαπλωνόταν αποκλειστικά μέσω δισκετών από ένα σύστημα σε άλλο. Η δικτύωση των υπολογιστών και το διαδίκτυο επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία. Ανάμεσα στις δεκαετίες του 2000 και του 2010 το κακοβουλο λογισμικό παρουσίασε μεγάλη αύξηση, τόσο σε αριθμό όσο και σε γρήγορη εξάπλωση. Στη συνέχεια το φαινόμενο περιορίστηκε σημαντικά. Παρότι το κακόβουλο λογισμικο άρχισε να εξαπλώνεται σε PC, σήμερα οποιαδήποτε συσκευή που χρησιμοποιεί κάποιο μικροεπεξεργαστή μπορεί να πέσει θύμα αυτής της πρακτικής, ακόμα και λάμπες, αυτοκίνητα, συστήματα καθαρισμού νερού κλπ.
Πηγαίνετε στο Malwarebytes
Εγγύηση χρημάτων 60 ημερών!
Malware τι ειναι: τα διάφορα είδη
Τι ειναι το malware: Virus (ιός)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό τύπο κακόβουλου λογισμικού. Οι ιοί ενσωματώνουν τον κακόβουλο κώδικα τους στον καθαρό κώδικα άλλων προγραμμάτων και περιμένουν κάποιον ανυποψίαστο χρήστη ή αυτοματοποιημένη διαδικασία για να τον εκτελέσουν. Όπως ένας βιολογικός ιός, μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα και σε μεγάλη έκταση. Συνήθως καταστρέφουν αρχεία και μπλοκάρουν την πρόσβαση των χρηστών στους ίδιους τους υπολογιστές τους. Συνήθως το κακόβουλο λογισμικο ενσωματώνεται σε εκτελέσιμα αρχεία. Αυτό σου επιτρέπει σε ένα βαθμό να είσαι πιο προσεχτικός με το malware τι ειναι.
Τι ειναι το malware: Worm (σκουλήκι)
Τα worms έχουν πάρει την ονομασία τους από τον τρόπο με τον οποίο μολύνουν τα συστήματα. Ξεκινώντας από ένα μολυσμένο σύστημα, βρίσκουν τον τρόπο να περάσουν σε ολόκληρο το δίκτυο, με σύνδεση σε διαδοχικά μηχανήματα, ώστε να συνεχίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης. Το συγκεκριμένο είδος κακόβουλου λογισμικού μπορεί να μολύνει ένα ολόκληρο δίκτυο συσκευών ταχύτατα πριν κανείς καταλάβει καν τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο.
Τι ειναι το malware: Spyware (κατασκοπευτικό λογισμικό)
Το spyware έχει σχεδιαστεί προκειμένου να κατασκοπεύσει κάποιον χρήστη και την δραστηριότητα του. Κρύβεται στο Παρασκήνιο των λειτουργιών ενός υπολογιστή. Αυτό το λογισμικό συγκεντρώνει πληροφορίες χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει, όπως πληροφορίες για πιστωτικές κάρτες, κωδικούς πρόσβασης κι άλλα προσωπικά δεδομένα.
Τι ειναι το malware: Trojan
Έχει πάρει την ονομασία του από τον δούρειο ίππο στον Τρωικό Πόλεμο. Όπως οι Αχαιοί κρύφτηκαν μέσα στο ξύλινο άλογο για να επιτεθούν, έτσι και το κακοβουλο λογισμικό κρύβεται και μεταμφιέζεται σε νόμιμο λογισμικό. Δρα πολύ προσεκτικά, παραβιάζοντας την ασφάλεια και δημιουργώντας κενά ασφαλείας, που προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε άλλο κακόβουλο λογισμικο.
Τι ειναι το malware: Ransomware
Εάν ρωτάτε το ransomware τι είναι, θα πούμε πως είναι ένα λογισμικό που σκοπό έχει να κλειδώσει υπολογιστές και δίκτυα και να μην επιτρέψει την πρόσβαση στους χρήστες τους. Για να μπορέσουν αυτοί να επανακτήσουν τον έλεγχο θα πρέπει να πληρώσουν κάποια λύτρα, που συνήθως είναι σε κάποιο κρυπτονόμισμα.
Τι ειναι το malware: Fileless malware (κακόβουλο λογισμικο χωρίς αρχεία)
Πρόκειται για μία παραλλαγή κακόβουλου λογισμικού πού υπάρχει αποκλειστικά και μόνο στη μνήμη του υπολογιστή, όχι σε αρχεία. Δεν γράφει κώδικα στο σκληρό δίσκο ή σε άλλο αποθηκευτικό μέρος και αφήνει ελάχιστα ίχνη. Απλά το μόνο που έχει να κάνει κανείς για να καθαρίσει το σύστημα του είναι μία απλή επανεκκίνηση. Μέχρι τότε, όμως, μπορεί να έχει γίνει ζημιά πριν καταλάβει κανείς τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο.
Τι ειναι το malware: Scareware
Η συγκεκριμένη μορφή κακόβουλου λογισμικού σκοπό έχει να προκαλέσει ψυχολογικές αντιδράσεις στους χρήστες, όπως άγχος, φόβο ή σοκ. Ουσιαστικός στόχος είναι να κάνει τους χρήστες να αγοράσουν ανεπιθύμητο λογισμικό που δεν θα χρειάζονταν υπό κανονικές συνθήκες. Συνήθως το λογισμικό που αγοράζει κάνεις με τον τρόπο αυτό είναι εικονικό ή το ίδιο αποτελεί κακόβουλο λογισμικό.
Τι ειναι το malware: Rootkit
Το Rootkit επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση ενός υπολογιστή, παρέχοντας στο άτομο που κάνει την παρακολούθηση όλα τα προνόμια χρήστη. Ο χρήστης που πραγματοποιεί την παρακολούθηση, κρύβει την παρουσία του με την ενσωμάτωση του σε πολύ βασικά στοιχεία και αρχεία του λειτουργικού. Έτσι κανείς δεν μπορεί να διακρίνει εύκολα τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο.
Τι ειναι το malware: Cryptojacking
To Cryptojacking είναι κακοβουλο λογισμικό, που μολύνει υπολογιστές προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει για να εξορύξει κρυπτονομίσματα. Αυτό φυσικά συμβαίνει χωρίς τη γνώση των κατόχων των υπολογιστών που βλέπουν ξαφνικά τους πόρους του συστήματος τους να πέφτουν κατακόρυφα.
Τι ειναι το malware: Malvertising
Πρόκειται για ένα είδος επίθεσης, όπου ο κακόβουλος κώδικας περνά online σε διαφημιστικά δίκτυα. Αποτέλεσμα είναι οι χρήστες που χρησιμοποιούν τα διαφημιστικά να ανακατευθύνονται σε ιστότοπους με κακόβουλο λογισμικο. Οι χρήστες δεν το καταλαβαίνουν γιατί οι ιστότοποι που έχουν προσβληθεί είναι πολύ αξιόλογοι και έγκυροι. Ίσως να μην ξέρουν καν το malware τι ειναι.
Πηγαίνετε στο Malwarebytes
Εγγύηση χρημάτων 60 ημερών!
Πρακτικά παραδείγματα για το τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο:
Το DarkHotel αποτελεί ένα παράδειγμα spyware που στοχεύει επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς, χρησιμοποιώντας τις υποδομές WiFi ξενοδοχείων. Σκοπός είναι να αποκτήσει πρόσβαση σε συστήματα που ανήκουν σε ισχυρά άτομα και υπηρεσίες. Μόλις επιτευχθεί ο στόχος, εγκαθίσταται στο κάθε σύστημα λογισμικό που κλέβει χρήσιμα δεδομένα πριν κανείς καν προλάβει να καταλάβει τι είναι το κακόβουλο λογισμικό.
Στην κατηγορία του adware ένα γνωστό λογισμικό ονομάζεται Fireball. Το 2017 κατάφερε να μολύνει πάνω από 250 εκατομμύρια υπολογιστές. Αυτό που έκανε είναι να αλλάζει τις μηχανές αναζήτησης των υπολογιστών αυτών και να ανακατευθύνει την κίνηση στον παγκόσμιο ιστό, σε μολυσμένους ιστότοπους. Ο χρήστης μπορούσε πάντως να καταλάβει με το malware τι ειναι λάθος και πως έχει μολυνθεί.
Ένα γνωστό Trojan είναι το Emolet. Το 2014 Δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στις τράπεζες όλου του κόσμου και διαδόθηκε τόσο πολύ, που έγινε αντικείμενο έρευνας και αντιμετώπισης τα του Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κοστίζοντας στην κυβέρνηση πάρα πολλά εκατομμύρια για την αποκατάσταση των ζημιών. Πολλοί τότε κατάλαβαν τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει.
Malware τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο και πώς διαδίδεται
Λίγο-πολύ είδαμε το malware τι ειναι, όμως έχει σημασία να δούμε και τους τρόπους με τους οποίους αυτό διαδίδεται. Μπορούμε να πούμε πως τρεις είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί κατά κόρον και πιο συγκεκριμένα το email, ο παγκόσμιος ιστός και η άμεση μόλυνση. Στην περίπτωση του email, είναι απίστευτα απλό και αποτελεσματικό. Κάποιος δέχεται ένα email που ενδεχομένως να φαίνεται πως έχει έρθει από αξιόπιστες πήγες. Πατώντας έναν σύνδεσμο ή τρέχοντας κάποιο αρχείο σε επισύναψη ο υπολογιστής μολύνεται και αρχίζει να συλλέγει δεδομένα και να κάνει τη δουλειά του. Ο χρήσης ίσως να μην καταλάβει από την αρχή το malware τι ειναι.
Μέσω του παγκόσμιου ιστού μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ιστότοπους που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των συστημάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί ένα παράθυρο που να ενημερώνει τον χρήστη πως έχει μολυνθεί από ιό. Όταν αυτός πατήσει “OK” για να καθαρίσει το σύστημα του, τότε προχωράει η εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού. Είναι ένα κόλπο για να εγκαταστήσει από μόνος του το λογισμικό, χωρίς να καταλάβει το malware τι ειναι.
Η απευθείας μόλυνση τις περισσότερες φορές σχετίζεται με τις συσκευές USB. Κάποια συσκευή μπορεί να έχει μολυνθεί και μπορεί κατά σειρά να μολύνει άλλες συσκευές ή και ολόκληρα δίκτυα.
Τι ειναι το malware: πώς να εντοπίσετε το λογισμικό
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που μπορούν να σας προϊδεάζουν πως έχετε μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικο. Δεν χρειάζεται να ξέρετε καν τι ειναι το malware που σας έχει μολύνει για να καταλάβετε ότι κάτι συμβαίνει. Ένα τυπικό σημάδι είναι οι διαφημίσεις που εμφανίζονται παντού. Μία άλλη περίπτωση είναι ο φυλλομετρητής σας να ανακατευθύνει σε άσχετες ιστοσελίδες. Συχνά, επίσης, ενδεχομένως να βλέπετε κάποιες προειδοποιήσεις και τρομακτικά μηνύματα να εμφανίζονται στην οθόνη σας, ακόμη και μυστηριώδη δημοσιεύματα στα κοινωνικά σας δίχτυα. Είναι προφανές πως όταν δεχτείτε κάποια απειλή για την καταβολή λύτρων έχετε μολυνθεί με ransomware. Στην περίπτωση αυτή αλλά και σε άλλες θα δείτε πως πολλά από τα εργαλεία του συστήματος σας δεν είναι πλέον λειτουργικά.
Πηγαίνετε στο Malwarebytes
Εγγύηση χρημάτων 60 ημερών!
Malware τι ειναι και πώς να το αφαιρέσετε
Ευτυχώς στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις μολύνσεις από malware. Θα πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε ένα λογισμικό antivirus με το οποίο θα προχωρήσετε σε σάρωση του συστήματος. Αφού καταστήσετε το πρόγραμμα και προχωρήσετε στην ενημέρωση του, αποσυνδεθείτε από το διαδίκτυο. Καλό είναι να κάνετε μία επανεκκίνηση και να μπείτε σε Safe Mode. Διαγράψτε τα προσωρινά αρχεία και τρέξτε τη σάρωση για ιούς από το antivirus. Όταν γίνει αναφορά, το πρόγραμμα προχωρά σε διαγραφή ή σε καραντίνα των αρχείων και των ιών που θα εντοπίσετε.
Malware τι ειναι και πώς να αποτρέψετε τη μόλυνση
O πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε τις μολύνσεις είναι να διαθέτετε πάντα εγκατεστημένο και πλήρως ενημερωμένο κάποιο antivirus. Είναι γεγονός πως ακόμα και στη δωρεάν έκδοση του στα antivirus κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αν θέλετε να είστε απόλυτα προστατευμένοι δοκιμάστε να δώσετε κάποια χρήματα για μία πιο καλή εμπορικά επιλογή με μία συνδρομή σε καλύτερο πρόγραμμα. Αποφύγετε επίσης να επισκέπτεστε ιστότοπους όπου το κακοβουλο λογισμικό υπάρχει σε αφθονία. Μιλάμε για ιστοσελίδες για ενήλικες, ιστοσελίδες με πειρατικό λογισμικό, ιστοσελίδες με live streaming αγώνων και ταινιών κλπ. Φροντίστε, επίσης, να μην κατεβάζετε λογισμικό από μη αξιόπιστες πήγες και να μην κάνετε κλικ σε κάθε email που σας στέλνουν αν δεν είστε σίγουροι για την προέλευσή τους.
Να τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο και προτάσεις για την προστασία σας
Εάν θέλετε την απόλυτη προστασία από κακοβουλο λογισμικό, τότε δοκιμάστε κάποιο από τα παρακάτω προγράμματα που σας προτείνουμε. Μπορείτε επίσης να δείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για την αφαίρεση malware:
Τελικά τι ειναι το κακοβουλο λογισμικο και αξίζει κανείς να προστατευτεί;
Το malware μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τα καλύτερα προστατευμένα συστήματα. Ίσως να σου δημιουργήσει πολύ απλά και χαζά προβλήματα, έως μεγάλα ζητήματα στο σύστημά σας, να σας υποκλέψει στοιχεία κλπ. Ευτυχώς σήμερα υπάρχει πολύ καλό λογισμικό ασφαλείας που μπορεί να αντιμετωπίσει το λογισμικό αυτό. Τα προηγμένα πρόγραμμα κατά του κακόβουλου λογισμικού έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να αποτρέπουν, να εντοπίζουν και να βοηθούν τους χρήστες να απομακρύνουν όλες τις απειλές με αποτελεσματικό τρόπο από τους υπολογιστές και τις φορητές συσκευές τους.