Ανακαλύψτε τα καλύτερα Linux antivirus

Πέρα από τα Windows και το MacOS που κυριαρχούν στα περισσότερα οικιακά συστήματα υπολογιστών, υπάρχουν και οι διανομές των Linux. Προσφέρουν ένα αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα, εντελώς δωρεάν. Υπάρχει μία αίσθηση πως τα Linux antivirus είναι κάπως περιττά, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Δες το εδώ
Δοκιμάστε το Malwarebytes, το καλύτερο antivirus για Linux. ΕΚΠΤΩΣΗ 25%

Το Malwarebytes αποτελεί το κορυφαίο antivirus σε περιβάλλον linux όπως αποκαλύπτουν οι αναλύσεις μας. Αποκτήστε το σε χαμηλή τιμή προσφοράς με -25%. Εγγύηση χρημάτων 60 ημερών!

Ενημερώθηκε στις: 14 Ιούνιος 2024

Ανακαλύψτε τα καλύτερα antivirus για Linux

Όλα τα λειτουργικά συστήματα, σε σταθερές και σε φορητές συσκευές απαιτούν καλή προστασία από κακόβουλους παράγοντες και ιούς. Καθημερινά δημιουργούνται πάρα πολλές απειλές για τις οποίες χρειάζεστε προστασία.

Τα καλύτερα antivirus για Linux είναι αυτά που σας προστατεύουν εφόσον χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο λειτουργικό. Επειδή είναι δύσκολο να βρείτε και να αξιολογήσετε μόνοι σας όλες τις περιπτώσεις, φροντίσαμε αυτό να το κάνουμε εμείς για λογαριασμό σας. Ανακαλύψαμε τα καλύτερα Linux antivirus και φροντίσαμε να συγκρίνουμε μεταξύ τους όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις.

Υπήρξαν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες πάνω στους οποίους βασιστήκαμε για να βαθμολογήσουν και για να κατατάξουμε τα antivirus για Linux. Σας παραθέτουμε πρώτα τη λίστα με τα antivirus για Linux αυτά και στη συνέχεια θα εξηγήσουμε τι ακριβώς λάβαμε υπόψη για να καταλήξουμε σε αυτά τα συμπεράσματα.

Το καλύτερο λογισμικό antivirus για προστασία από κακόβουλο λογισμικό

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που αναφέραμε και πιο πάνω και οι οποίοι αποτέλεσαν τον οδηγό μας ως προς την κατάταξη και αξιολόγηση των Windows antivirus μεταξύ τους.

Προστασία από απειλές

Ιοί και κακόβουλο λογισμικό υπάρχουν σε διάφορες μορφές και καθημερινά αυξάνονται. Τα καλύτερα antivirus για Linux είναι αυτά που καταφέρουν να κρατήσουν τον υπολογιστή σας προστατευμένο ανά πάσα στιγμή. Έτσι δεν έχετε ποτέ πρόβλημα. Αυτό γίνεται με τον άμεσο εντοπισμό των μυών και την απομάκρυνση του.

Αποτελεσματικότητα στον εντοπισμό των απειλών

Τα Linux antivirus για να θεωρηθούν επιτυχημένα, θα πρέπει να λειτουργούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι ο εντοπισμός τον ιών σε πραγματικό χρόνο και ο δεύτερος είναι η πλήρης και αναλυτική σάρωση του συστήματος. Στην πρώτη περίπτωση ο ιός εντοπίζεται και απομακρύνεται επιτυχώς τη στιγμή ακριβώς που προσπαθεί να μπει στο σύστημα. Στη δεύτερη περίπτωση γίνεται πλήρης σάρωση όλων των αρχείων και της μνήμης του ηλεκτρονικού υπολογιστή από το antivirus.

Επιπτώσεις το σύστημα

Σε γενικές γραμμές οι διανομές Linux είναι αρκετά ελαφριές σε σχέση με άλλα αντίστοιχα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ένα “βαρύ” Linux antivirus δεν μπορεί να κλέψει πολύτιμους πόρους από το σύστημα, κάνοντας το να λειτουργεί πιο αργά και μία αποδοτικά. Συνεπώς στις συγκρίσεις μας δώσαμε έμφαση το πιο ελαφρύ λογισμικό antivirus για Linux, αυτό που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις από το σύστημα για να τρέξει. Θυμηθείτε πως το linux antivirus θα πρέπει να «τρέχει» συνεχώς στο παρασκήνιο όση ώρα ο υπολογιστής είναι ανοιχτός.

Έξτρα χαρακτηριστικά του antivirus για Linux

Είστε καλυμμένοι εάν το antivirus απλά εντοπίζει και απενεργοποιεί τους ιούς; Μήπως χρησιμοποιείτε κι άλλο λογισμικό, όπως για παράδειγμα λογισμικό μπλοκαρίσματος διαφημίσεων ή firewall ή κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, ακόμα και να πληρώνεται για όλα αυτά; Αυτά και άλλα μπορούν να αποτελούν έξτρα χαρακτηριστικά του antivirus που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή πώλησης. Έτσι κάνουν πιο οικονομική γενικότερα την καθημερινότητα σας και το γεγονός πως είναι ενσωματωμένα σε ένα και μόνο εργαλείο κάνει πιο πρακτική λειτουργία τους.

Ευκολία χρήσης διεπαφής και πρόγραμμα

Ένας παράγοντας τον οποίο δίνουμε βάση είναι η χρηστικότητα του κάθε προγράμματος antivirus. Το Linux είναι γενικά ένα λειτουργικό σύστημα που έχει πράγματα για πιο προχωρημένους χρήστες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, είναι όλο και λιγότερο απαιτητικό. Οι χρήστες επιθυμούν απλό λειτουργικό σύστημα και από το Linux antivirus κατά κύριο λόγο ευκολία, ταχύτητα και απόδοση.

antivirus για linux

Όλα αυτά τα αξιολογούμε στην ευκολία χρήσης της διεπαφής, έχοντας υπόψη και τις συνθέτες ρυθμίσεις, εφόσον αυτές χρειαστούν. Το ζήτημα είναι οι βασικές λειτουργίες να γίνονται εύκολα από το χρήστη ή ακόμα και αυτόματα. Τα πιο σύνθετα χαρακτηριστικά έρχονται σε δεύτερη φάση, όμως είναι και αυτά σημαντικά εφόσον κάποιος πιο έμπειρος χρήστης τα αναζητήσει.

Τιμή αγοράς του antivirus για Linux

Η τιμή επηρεάζει πάντα τις επιλογές μας όταν φτάνουμε στο τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο πριν την αγορά. Οι τιμές στο antivirus ποικίλουν, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το κάθε λογισμικό, με το ύψος των συνδρομών χρονικά, με τα έξτρα χαρακτηριστικά κλπ. Συνεπώς κάτι μπορεί να κοστίζει πιο ακριβά ενδεχομένως επειδή διαθέτει περισσότερα πράγματα στο όλο πακέτο.

Με την εμπειρία μας μπορούμε να διακρίνουμε κατά πόσο η τιμή αντικατοπτρίζει την αξία των όσων προσφέρει ένα πρόγραμμα Linux antivirus. Είναι το λεγόμενο «value for money» πού θα βρείτε συχνά, όχι μόνο στα antivirus, αλλά και σε οποιαδήποτε αγορά πραγματοποιεί κάνεις.

Εξυπηρέτηση πελατών

Τα antivirus για Linux αποτελούν κατά κύριο λόγο συνδρομητικές υπηρεσίες με πολλά χαρακτηριστικά. Είναι λογικό και αναμενόμενο πολλές φορές ένας έμπειρος, αλλά και αρχάριος χρήστης να ζητήσει πληροφορίες και βοήθεια για κάτι το οποίο θέλει να κάνει ή που του έχει συμβεί. Η εξυπηρέτηση πελατών θα πρέπει να είναι μία χρήσιμη και αποδοτική υπηρεσία στην οποία θα μπορεί να ανατρέξει ο χρήστης για να βρει λύσεις στις απαντήσεις του.

Πιο ψηλά στη βαθμολογία μας βρίσκονται τα Linux antivirus με καλή εξυπηρέτηση πελατών, δηλαδή με τμήματα εξυπηρέτησης που προσφέρουν πολλές και άμεσες επιλογές επικοινωνίας. Δεν σε αναγκάζουν να περιμένεις με τις ώρες στην αναμονή και δίνουν άμεσα και γρήγορα πειστικές και οριστικές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Είτε μιλάμε για κάποιο πρόβλημα πληρωμής, είτε για κάποιο σύνθετο ζήτημα λειτουργικό, ο χρήστης αναμένει άμεση εξυπηρέτηση και δεν του αρέσει να σπαταλά το χρόνο, ούτε να κουράζεται ή να εκνευρίζεται.

Γιατί η χρήση ενός antivirus είναι επιβεβλημένη

Σήμερα η χρήση του antivirus είναι απαραίτητη. Υπάρχουν πάρα πολλοί ιοί και κακόβουλο λογισμικό που μέρα με την ημέρα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα. Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελεί μία μεγάλη ευλογία για την ανθρωπότητα, αλλά η χρήση του αυξάνει τους κινδύνους μόλυνσης από ιούς.

linux antivirus

Κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρείται, να χάνει πολύτιμα αρχεία και δεδομένα από τη συσκευή του, να πέφτει θύμα απάτης, εκβιασμού κι άλλων παρόμοιων καταστάσεων. Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί ιοί και κακόβουλο λογισμικό που το κάνει αυτό και ένα Linux antivirus αποτελεί τη μοναδική ασπίδα προστασίας που κρίνεται τόσο αποτελεσματική.

Πηγαίνετε στο Malwarebytes
Εγγύηση χρημάτων 60 ημερών!

Αποφύγετε τα δωρεάν antivirus

Αρκετός κόσμος επιλέγει μία δωρεάν λύση έναντι μιας επί πληρωμή. σε αρκετές περιπτώσεις αυτό είναι εφικτό, όχι όμως στην περίπτωση των antivirus. Ξεχάστε τα δωρεάν antivirus για Linux, γιατί δεν πρόκειται να κάνετε στη δουλειά σας με αυτά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός πως είναι γεμάτα περιορισμούς και δεν σας αφήνουν να τα αξιοποιήσετε πλήρως. Είναι γεμάτα με διαφημίσεις, ενοχλητικά παράθυρα που σας παρακινούν να αναβαθμίσετε συνεχώς κλπ. Δεν κάνουν τακτικές ενημερώσεις και γενικά υπολειτουργούν.

antivirus για linux

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός πως πίσω από τα δωρεάν antivirus πολλές φορές κρύβονται ιοί και κακόβουλο λογισμικό. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν στην ουσία μία κάλυψη ακριβώς του αντίθετου από αυτό που επιθυμείτε. Το «δόλωμα» είναι το δωρεάν και ο κίνδυνος είναι να γεμίσετε με ιούς αντί να προστατευτείτε από αυτούς. Η μόνη ουσιαστική λύση είναι η αγορά ενός εμπορικού Linux antivirus που σας προσφέρει πλήρη προστασία.

Διαδικασία εγκατάστασης ενός antivirus τη συσκευή σας

Ας δούμε με πρακτικά βήματα πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα antivirus στη συσκευή σας, χωρίς κόπο και δυσκολίες.

  1. Αρχικά επιλέξτε το καλύτερο antivirus που πιστεύετε πως καλύπτει τις ανάγκες Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από τη λίστα που σας δίνουμε στην οποία έχουμε κατατάξει κατά σειρά προτίμησης και βαθμολόγησης το λογισμικό.
  2. Το δεύτερο βήμα αποτελεί η λήψη του λογισμικού από το διαδίκτυο και την εγκατάστασή του. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ εύκολη και γρήγορη γιατί συνήθως τα Linux antivirus δεν είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και κατεβαίνουν γρήγορα.
  3. Η εγγραφή αποτελεί ένα βασικό βήμα. Εδώ δίνετε απλά κάποια βασικά στοιχεία και δημιουργείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας πληρώνοντας παράλληλα συνδρομή για την υπηρεσία που θα επιλέξετε. Όσο διαρκεί η συνδρομή μπορείτε να συνδέεστε στο πρόγραμμα με τα διακριτικά σας και να έχετε πλήρη ασφάλεια.
  4. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω. η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και το antivirus τρέχει πλέον κάθε φορά που ξεκινάτε τον υπολογιστή σας. Καλό θα ήταν ενδεχομένως να κάνετε μία πρώτη σάρωση μόλις βάλετε το πρόγραμμα για να δείτε μήπως έχετε ήδη προσβληθεί από κάποιον ιό.

Ένα συμπέρασμα για τα καλύτερα antivirus για Linux

Παρότι πολύς κόσμος θεωρεί πως τα Linux antivirus δεν είναι απαραίτητα, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο μύθο. Είναι ιδιαίτερα απαραίτητα καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί ιοί και κακόβουλο λογισμικό ακόμα και σε διανομές του Linux.

Δοκιμάσαμε για εσάς μία σειρά από τα καλύτερα antivirus και τα κατατάξαμε σε μία λίστα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και το πόσο καλά πήγαν στις δοκιμές μας. Σας προτείνουμε να διαλέξετε κάποιο από τη λίστα αυτή και να αποφύγετε τα δωρεάν antivirus που είναι γεμάτα περιορισμούς αλλά και πάρα πολλούς κινδύνους. Οι δοκιμές μας λένε πως το Malwarebytes αποτελεί το καλύτερο antivirus που μπορείτε να επιλέξετε αυτή τη στιγμή. Εκμεταλλευτείτε την εκπτωτική του προσφορά και το πρόγραμμα επιστροφής χρημάτων.

Αξίζει να αφιερώσετε ένα μικρό ποσό για μία συνδρομή σε antivirus για Linux, ώστε να έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο από τους ιούς. Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά και στο καλύτερο antivirus για άλλα λειτουργικά συστήματα όπως είναι τα Windows και το MacOS εφόσον έχετε κι άλλους υπολογιστές με τα αντίστοιχα λειτουργικά ή σκέφτεστε να αφήσετε κάποια στιγμή το Linux.

nikoc

Ο Νίκος, ο Ειδικός Κυβερνοασφάλειας, έχει γράψει στον ιστότοπο από την αρχή, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη μέσω συναρπαστικών συνεισφορών και εκτεταμένων δοκιμών. Με μια ισχυρή βάση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Νίκος φέρνει πλούσιες γνώσεις σε θέματα Ιντερνετ και προσωπικής ιδιωτικότητας. Διατηρώντας ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην προστασία προσωπικής ιδιωτικότητας και νομικής ρύθμισης, ο Νίκος διασφαλίζει ότι οι αναγνώστες του είναι καλά ενημερωμένοι. Για οποιαδήποτε ερωτήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί του στο nikos@diadiktiokaiasfalia.com.

Είστε ευπρόσδεκτοι να αφήσετε ένα μήνυμα

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Diadiktiokaiasfalia.com