Διαχειριστής κωδικού πρόσβασης

Ο καλύτερος διαχειριστής κωδικών πρόσβασης

Ακόμη και αν δεν είστε κάποιος εξπέρ στο χώρο των υπολογιστών, θα έχετε διαπιστώσει μέχρι σήμερα πώς είναι μάλλον κακή ιδέα να χρησιμοποιείται το “password” ως κωδικό πρόσβασης παντού. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο από το να χρησιμοποιείτε τη συγκεκριμένη λέξη ως συνθηματικό. Αυτό είναι κάτι μάλιστα που κάνει το 50% των χρηστών στο διαδίκτυο. Πρόκειται για τη χρήση δύο κωδικών πρόσβασης σε πολλαπλές ιστοσελίδες. Το πρόβλημα με την μέθοδο αυτή είναι πως εάν υποκλαπούν τα στοιχεία κάποιου λογαριασμού, τότε απλά κινδυνεύουν τα στοιχεία και οι λογαριασμοί σας παντού. Η λύση είναι ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης.

Πηγαίνετε στο 1Password
Διαχειριστείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας

Δοκιμάστε εντελώς δωρεάν το προϊόν με όλες του τις λειτουργίες για έως και 30 ημέρες. Αποκτήστε έτσι την απόλυτη διαχείριση των κωδικών πρόσβασής σας, με ασφάλεια.

Οι καλύτεροι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης

Ακολουθούν οι καλύτεροι διαχειριστές συνθηματικών που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η δημιουργία της λίστας δεν ήταν εύκολη για τους συντάκτες μας. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, τους οποίους δοκιμάσαμε και αναλύσαμε εξονυχιστικά. Προχωρήσαμε σε συγκρίσεις των χαρακτηριστικών τους και σας παρουσιάζουμε τους καλύτερους από αυτούς.

Επιλέγοντας τους καλύτερους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης

Προκειμένου να συγκρίνουμε και να καταλήξουμε στη λίστα με τους καλύτερους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, εξετάσαμε βασικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα:

Επιλογές ασφάλειας

Ο κύριος λόγος για να χρησιμοποιηθεί ένας διαχειριστής συνθηματικών είναι φυσικά η ασφάλεια. Θα πρέπει να είναι βέβαιος πως οι κωδικοί διατηρούνται μόνο τοπικά ή έστω μεταφέρονται από συσκευή σε συσκευή, χωρίς να υπάρχουν αποθηκευμένοι σε κάποιον διακομιστή. Εάν είναι επικίνδυνο μία φορά να υποκλαπεί ο κωδικός πρόσβασης σε μία ιστοσελίδα, φανταστείτε πόσο επικίνδυνο είναι να πέσει στα χέρια κάποιου όλη αυτή η λίστα των κωδικών.

Χαρακτηριστικά

Σε γενικές γραμμές δεν περιμένει κάνεις ένας διαχειριστής κωδικού πρόσβασης να διαθέτει πολύπλοκα χαρακτηριστικά. Όμως, θέλεις καμιά φορά και αυτό το κάτι παραπάνω. Ορισμένοι διαχειριστές κωδικού πρόσβασης προσφέρουν τη δυνατότητα να κρατάτε σημειώσεις για τον κάθε κωδικό πρόσβασης ή την αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Διαχειριστής κωδικού πρόσβασης

Ένας διαχειριστής κωδικού πρόσβασης ενδέχεται ακόμα και να σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε συγκεκριμένα αρχεία μαζί με τους κωδικούς πρόσβασης. Άλλα προγράμματα σας επιτρέπουν την αυτόματη συμπλήρωση σε διαδικτυακές φόρμες, ώστε να γλιτώνετε κόπο και χρόνο. Είναι χρήσιμο χαρακτηριστικό ένας διαχειριστής συνθηματικών να δημιουργεί πιο ασφαλείς κωδικούς, όσο και το να σας ενημερώνει για προβλήματα ασφαλείας, κλπ.

Συμβατότητα

Όταν χρησιμοποιείτε διαχειριστές συνθηματικών σε συσκευές με το ίδιο λειτουργικό σύστημα πχ. σταθερό υπολογιστή και λάπτοπ με Windows, τα πράγματα είναι πάντα εύκολα. Όταν όμως χρησιμοποιείτε συσκευές με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, πχ. Windows και MacOS υπολογιστές ή φορητές συσκευές με iOS, Android κλπ. τα πράγματα περιπλέκονται.

Υπάρχουν διαχειριστές συνθηματικού που υποστηρίζουν όλα τα λειτουργικά συστήματα και άλλοι πάλι όχι. Ανάλογα με τις συσκευές που διαθέτετε, χρειάζεστε να έχει κάποια συμβατότητα ο διαχειριστής συνθηματικού σας.

Ευκολία χρήσης

Δεν είναι όλοι οι χρήστες ειδικοί στη χρήση των υπολογιστών, ούτε έχουμε τη διάθεση να αφιερώσουν άσκοπα χρόνο χρησιμοποιώντας το κάθε είδους λογισμικό στο σύστημά τους. Ο διαχειριστής κωδικού πρόσβασης είναι λογισμικό που χρησιμοποιεί κάνεις καθημερινά και θα πρέπει αυτό να γίνεται εύκολα και γρήγορα. Η χρήση πιο εξελιγμένων επιλογών που μπορεί να διαθέτει ένας διαχειριστής κωδικού πρόσβασης γίνεται σπάνια και για αυτό σημασία έχει το πρόγραμμα να είναι χρηστικό στις βασικές λειτουργίες.

Υποστήριξη πελατών

Μπορεί να μην τη χρειαστείτε πότε, αλλά εάν χρειάζεστε βοήθεια, τότε η εξυπηρέτηση πελατών που σας προσφέρει ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης θα πρέπει να είναι σε θέση θα σας βοηθήσει και όχι να σας ταλαιπωρήσει. Δεν προσφέρουν όλοι το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης στους πελάτες τους.

Διαχειριστής συνθηματικών

Επειδή μιλάμε για ευαίσθητα θέματα προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας, καλό είναι να μην παραβλέπετε τον συγκεκριμένο παράγοντα. Η εξυπηρέτηση πελατών είναι σημαντική γι’ αυτό καλό είναι ο διαχειριστής συνθηματικού να έχει καλή εξυπηρέτηση.

Αξία

Το επιθυμητό πάντα είναι αυτό που αγοράζουμε να αξίζει τα χρήματα τα οποία δίνουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούμε πως η κακή ποιότητα μπορεί να συνδυάζεται με αυξημένες τιμές και το ανάποδο. Είναι λοιπόν σωστό να βρει κανείς μία λειτουργική λύση για την οποία θα πληρώσει τόσα όσα πρέπει και σε καμία περίπτωση περισσότερα.

Γιατί να χρησιμοποιηθεί ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης

Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης αποτελεί ουσιαστικά λογισμικό που τρέχετε στον υπολογιστή σας. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως σκοπό να θυμάται τα ονόματα χρήστη και τα συνθηματικά που χρησιμοποιείτε, χωρίς φυσικά να χρειάζεται να τα απομνημονεύετε όλα αυτά, ούτε να τα γράφετε σε χαρτιά.

Υπάρχει κίνδυνος να γράψετε κάτι λάθος, να σβηστεί κάτι ή απλά να πετάξετε το χαρτί με τους κωδικούς σας. Το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι ένα απλό κωδικό πρόσβασης για να ξεκλειδώσει ο διαχειριστής συνθηματικού που χρησιμοποιείτε για όλους τους υπόλοιπους κωδικούς.

Είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιούμε τους ίδιους και τους ίδιους κωδικούς σε πολλαπλές τοποθεσίες στο διαδίκτυο. Βέβαια είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Ακόμα και έμπειροι χρήστες χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς, καθώς είναι δύσκολο να διαχειριστούν τόσους πολλούς κωδικούς πρόσβασης καθημερινά.

Είναι μπελάς να δημιουργείς μοναδικούς κωδικούς, αλλά το πιο δύσκολο είναι να τους θυμάσαι. Γι’ αυτό ακριβώς ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι να χρησιμοποιηθεί κάποιος διαχειριστής συνθηματικού.

Έτσι θα έχει το κεφάλι του ήσυχο πως δεν κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα και οι λογαριασμοί του online σε καμία ιστοσελίδα. Ακόμη όμως κι αν υπάρχει πρόβλημα σε κάποια μεμονωμένη ιστοσελίδα, οι κινδύνους περιορίζεται μόνο σε αυτή και όχι στις υπόλοιπες.

Πηγαίνετε στο 1Password
Εγγύηση χρημάτων 30 ημερών!

Ο κίνδυνος με τους δωρεάν διαχειριστές συνθηματικών

Με μία γρήγορη αναζήτηση μπορεί κανείς να ανακαλύψει πλήθος από δωρεάν επιλογές για διαχειριστές συνθηματικών. Το ζήτημα είναι ο διαχειριστής συνθηματικών να είναι τόσο χρήσιμο όσο και ασφαλές. Αυτό, δυστυχώς, είναι αμφίβολο με τους δωρεάν διαχειριστές συνθηματικού. Ένας δωρεάν διαχειριστής κωδικού πρόσβασης δεν χρησιμοποιεί πολλές φορές κρυπτογράφηση των κωδικών κι επιπλέον αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασης σε δικούς του διακομιστές και όχι τοπικά στις συσκευές. Αυτό αποτελεί πόσο παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όσο και εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο διαρροής των κωδικών.

Διαχειριστές συνθηματικών

Δεν θέλετε όλα τα ευαίσθητα δεδομένα σας σε ένα μέρος, όπως θα τα καταχωρήσει ένας δωρεάν διαχειριστής συνθηματικών. Επιπλέον, ένας δωρεάν διαχειριστής συνθηματικού δεν επιτρέπει συνήθως τη δημιουργία backup ασφαλείας ή προσφέρει την υπηρεσία μόνο για μία ή δύο συσκευές. Τέλος κάποιες από αυτές τις δωρεάν εφαρμογές είναι πάρα πολύ απλές και στερούνται ακόμα και βασικών χαρακτηριστικών.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι είναι ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο περιέχει όλους τους κωδικούς πρόσβασης, σε όλες τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε. Είναι αδύνατο να θυμάστε όλους αυτούς τους κωδικούς απέξω και γι’ αυτό η χρήση του είναι απαραίτητη.

Πόσο ασφαλείς είναι οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης;

Κάποιοι είναι πολύ ασφαλείς και κάποιοι πάλι όχι. Γενικά προτείνεται η λύση των επί πληρωμή προγραμμάτων ως διαχειριστές συνθηματικών που προσφέρουν περισσότερα χαρακτηριστικά και είναι πιο ασφαλείς. Οι δωρεάν λύσεις έχω σχεδόν πάντα προβλήματα και μάλιστα μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες.

Οι εταιρείες με διαχειριστές συνθηματικού καταγράφουν τις πληροφορίες μου;

Οι αξιόπιστες εταιρείες με διαχειριστές συνθηματικού όχι. Ένας διαχειριστής συνθηματικών από αναξιόπιστη εταιρεία, που συνήθως προσφέρεται δωρεάν, σκοπό έχει να βγάλει χρήματα η εταιρία από τα προσωπικά σας δεδομένα. Φροντίστε να είστε επιφυλακτικοί, επιλέγοντας τις προτάσεις που σας δίνουμε.

Πηγαίνετε στο 1Password
Εγγύηση χρημάτων 30 ημερών!

Τελικό συμπέρασμα για τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης

Οι διαχειριστές συνθηματικού είναι απαραίτητα εργαλεία για τον καθένα μας. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος υποκλοπών κωδικών στις μέρες μας. Αντίστοιχα υπάρχουν αναρίθμητες ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης. Παλιές πρακτικές, όπως το γράψιμο σε χαρτιά και σε απλά έγραφα στον υπολογιστή είναι πλέον αναποτελεσματικές, μη πρακτικές και επικίνδυνες.

Τι είναι το password manager και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Τι είναι το password manager και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε ελάχιστα το διαδίκτυο, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει πως είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες είστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσετε κάποιο λογαριασμό χρήστη. Αυτό μπορεί ...

Διαβάστε περισσότερα

Enpass Αξιολόγηση 2024

Enpass Αξιολόγηση 2024

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες και οι ιστότοποι στους οποίους εγγράφεται κανείς δημιουργούν μια ανάγκη για αποθήκευση και διαχείριση κωδικών πρόσβασης. Το Enpass είναι ένα από τα προγράμματα εκείνα ...

KeePass Αξιολόγηση 2024

KeePass Αξιολόγηση 2024

Η προστασία των κωδικών πρόσβασης και της ιδιωτικότητας σας αποτελεί ότι πιο πολύτιμο έχετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους να υποκλέψουν τα ...

Παρουσίαση TrueKey 2024

Παρουσίαση TrueKey 2024

Καθημερινά χρησιμοποιούμε δεκάδες ιστότοπους στο διαδίκτυο, πολλοί από τους οποίους δεν του την εγγραφή μας και τη σύνδεση. Οι εποχές όταν κρατούσαμε τους κωδικούς πρόσβασης μας αποθηκευμένους ...

Roboform Αξιολόγηση 2024

Roboform Αξιολόγηση 2024

Το Roboform αποτελεί έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Ίσως να μην έχετε ξανακούσει αυτή την έννοια ή να πιστεύετε πως ένα πρόγραμμα αυτού του είδους είναι χρήσιμο ή άχρηστο. Παρακάτω θα ...

Bitwarden Αξιολόγηση 2024

Bitwarden Αξιολόγηση 2024

Η ανάγκη για διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αυξάνεται μέρα με την ημέρα κι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Είναι γεγονός πως υπάρχουν υπηρεσίες και ιστοσελίδες που χρησιμοποιούμε ...

1Password Αξιολόγηση 2024

1Password Αξιολόγηση 2024

Η εξέλιξη του διαδικτύου μας έχει προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε κάνουν διανοηθούμε στο παρελθόν. Παράλληλα, όμως, έχει κάνει πολύ πιο σύνθετα τα πράγματα ...

Password Boss Αξιολόγηση 2024

Password Boss Αξιολόγηση 2024

Καθημερινά χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο όλο και περισσότερο. Ο αριθμός των ιστοσελίδων και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε online είχε αυξηθεί σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια και ο ρυθμός ...

Dashlane Αξιολόγηση 2024

Dashlane Αξιολόγηση 2024

Ένας μέσος χρήστης που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο είμαι υποχρεωμένος να εγγράφεται και να συνδέεται σε δεκάδες ιστότοπους καθημερινά. Η χρήση των ίδιων κωδικών και απλών συνθηματικό δεν είναι ...

Nordpass Αξιολόγηση 2024

Nordpass Αξιολόγηση 2024

Το NordVPN Nordpass είναι λογισμικό διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, το οποίο έκανε την εμφάνισή του σε μία αρκετά κορεσμένη αγορά, το 2018. Το δημιούργησε η εταιρεία Nord VPN που είναι ήδη γνωστή ...

Show next
Diadiktiokaiasfalia.com