Τα Καλύτερα Δωρεάν antivirus το 2024

Αρκετός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να δώσει έστω και λίγα χρήματα για την αγορά ενός antivirus ή προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του κακόβουλου λογισμικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τα δωρεάν antivirus που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάνεις. Στο άρθρο που ακολουθεί θα εξετάσουμε ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές. Θα δούμε, επίσης, και τις διαφορές σε σχέση με τα antivirus για τα οποία χρειάζεται κανείς να πληρώσει, αλλά και γενικά πόσο αποτελεσματικά είναι τα δωρεάν antivirus ή όχι. Σας έχουμε και μια λίστα με τα καλύτερα free antivirus για δωρεάν προστασία από ιούς.

Πηγαίνετε στο Malwarebytes
Malwarebytes: Το Καλύτερο Δωρεάν antivirus

Το Malwarebytes είναι η κορυφαία μας πρόταση κατά των ιών και του κακόβουλου λογισμικού. Δοκιμάστε το με εγγύηση επιστροφής χρημάτων 60 ημερών.

Ενημερώθηκε στις: 17 Μάιος 2024

Δωρεάν antivirus και antivirus επί πληρωμή

Η λαϊκή παροιμία αναφέρει πώς «ότι πληρώσεις παίρνεις». Τα δωρεάν antivirus αποτελούν μία επιλογή για την αντιμετώπιση των ιών και του κακόβουλου λογισμικού. Όμως, προσφέρουν απολύτως βασική προστασία. Θα πρέπει να γνωρίζετε πώς η χρήση ενός δωρεάν αντιβάιρους δεν σημαίνει πως έχετε απαλλαγεί από όλους τους μπελάδες. Απεναντίας μάλιστα, πολλά είναι αυτά που θα ξεφύγουν σε ένα πρόγραμμα για ιούς δωρεάν και οι κίνδυνοι τους οποίους τελικά θα κληθείτε nα αντιμετωπίσετε. Μην εμπιστεύεστε ακόμη και τα καλύτερα free antivirus.

δωρεάν αντιβάιρους για αυξημένη προστασία

Όταν κάνεις χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα για ιούς δωρεάν, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος τόσο για τους κινδύνους, όσο και για τους περιορισμούς του λογισμικού. Μόνο στην περίπτωση των επί πληρωμή προγραμμάτων antivirus μπορεί κανείς να νιώθει προστατευμένος, έχοντας ουσιαστικά το κεφάλι του ήσυχο. Πολλά δωρεάν αντιβάιρους, λοιπόν, έχουν πολύ βασικές λειτουργίες και εφόσον θέλετε πλήρη κάλυψη, σας καλούν να πληρώσετε όπως αντίστοιχα πληρώνεται στα επί πληρωμή antivirus.

Από την πλευρά μας είμαστε κάθετοι και κατηγορηματικοί, ακόμα και με τα καλύτερα free antivirus. Δεν αξίζει τον κόπο και τον κίνδυνο να γλυτώσετε μερικά ευρώ με ένα δωρεάν αντιβάιρους αντί να πληρώσετε για ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο antivirus. Σας προτείνουμε να ρίξετε μία ματιά στη λίστα που έχουμε δημιουργήσει με τα καλύτερα επί πληρωμή antivirus που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην αγορά.

Τα καλύτερα antivirus και τα καλύτερα free antivirus το 2024

Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα τα καλύτερα δωρεάν antivirus στα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον οικιακό σας ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στο γραφείο σας. Η κατάταξη και η απόφαση να συμπεριλάβουμε τους συγκεκριμένους παρόχους λογισμικού προέκυψε μετά από εξαντλητικές δοκιμές και συγκρίσεις μεταξύ τους. Έτσι καταλήξαμε σε αυτούς που θεωρούμε ως τους καλύτερους παρόχους για την Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε τις προτάσεις και την κατάταξη για κάθε πρόγραμμα για ιούς δωρεάν για το καλύτερο free antivirus, που δημιουργήσαμε στην παρακάτω λίστα.

Επιλέγοντας την καλύτερη προστασία από ιούς

Σε καμία περίπτωση η προστασία που μας παρέχει ένα δωρεάν αντιβάιρους δεν είναι εφάμιλλη ενός επί πληρωμή. Εάν θέλουμε να επιλέξουμε ένα κατάλληλο δωρεάν αντιβάιρους ή εάν αποφασίσουμε να δώσουμε κάποια χρήματα τελικά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου μας κάποια βασικά κριτήρια. Εφόσον το πρόγραμμα για ιούς δωρεάν που επιλέξαμε τα πάει καλά στους συγκεκριμένους τομείς μπορούμε να προχωρήσουμε στη χρήση του.

Προστασία

Όταν μιλάμε για προστασία εννοούμε πώς το λογισμικό θα είναι σε θέση να κρατά μακριά το κακόβουλο λογισμικό από τις συσκευές μας. Τα οφέλη που μας προσφέρει η προστασία είναι πολλαπλά. Από τη μία κρατάμε τις συσκευές μας λειτουργικές και το περιεχόμενό τους άθικτο. Από την άλλη προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα που αποτελούν αντικείμενο το οποίο επιθυμούν να κλέψουν από εμάς πάρα πολλοί στο διαδίκτυο. Ένα antivirus που προσφέρει αποτελεσματική προστασία μπορεί να εντοπίσει και να απομακρύνει τους ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Θα σας προτείναμε να ρίξετε μία ματιά στα καλύτερα προγράμματα κατά του κακόβουλου λογισμικού και να δείτε τι μπορούν να σας προσφέρουν. Είναι πολύ καλύτερα σε σχέση και με τα καλύτερα free antivirus.

Αποτελεσματικότητα στη διάγνωση απειλών

Τα κορυφαία δωρεάν antivirus και επί πληρωμή είναι εκείνα που πραγματοποιούν συνεχώς ενημερώσεις για τους τελευταίους ιούς και το κακόβουλο λογισμικό που υπάρχει παγκοσμίως. Με μία διαδικασία εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο, αλλά και μετά από σάρωση, καταφέρνουν να εντοπίσουν όλες τις απειλές. Ένα πρόγραμμα για ιούς δωρεάν έχει συνήθως πολύ αραιές ενημερώσεις και μικρότερη λίστα επικίνδυνων ιών και λογισμικού. Ορισμένα δωρεάν αντιβάιρους δεν λειτουργούν καν σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πραγματοποιήσετε κάποια σάρωση για να βρεθούν οι απειλές και τα δωρεάν antivirus δεν καταφέρνουν να σταματήσουν τους ιούς τη στιγμή που μπαίνουν στο σύστημά σας.

Επίπτωση στην απόδοση του συστήματος από πρόγραμμα για ιούς δωρεάν

Τα antivirus είναι προγράμματα τα οποία θα πρέπει να τρέχουν στο παρασκήνιο ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για τα καλύτερα free antivirus. Φυσικά χρειάζονται κάποιους πόρους από τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή ή από τη φορητή συσκευή στην οποία έχουν εγκατασταθεί. Εάν έχετε πιο παλιό υπολογιστή ή κάποιον οικονομικό υπολογιστή χωρίς πολύ μεγάλες τεχνικές προδιαγραφές, είναι πιθανό να δείτε καθυστερήσεις του συστήματος, οι οποίες συμβαίνουν κυρίως στα δωρεαν antivirus.

Συνήθως τα δωρεάν αντιβάιρους προβάλλουν επίσης διαφημίσεις και έχουν πρόσθετα προγράμματα που εγκαθίστανται ακόμα και χωρίς τη γνώση και την έγκρισή σας. Με αυτόν τον τρόπο ένα πρόγραμμα για ιούς δωρεάν «ρουφά» απαραίτητους πόρους από τη συσκευή σας, ρίχνοντας την ταχύτητα σημαντικά και κάνοντας την να μην αποκρίνεται σε πολλές περιπτώσεις.

antivirus δωρεάν για προστασία των συσκευών σας

Έξτρα χαρακτηριστικά και πρόγραμμα για ιούς δωρεάν

Επιπλέον, ένα antivirus μπορεί να έχει και πρόσθετα χαρακτηριστικά, πέρα από τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των ιών. Για παράδειγμα μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιο VPN, προστασία γενικότερα απ’ το κακόβουλο λογισμικό, κάποιο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης κλπ. Αυτό σημαίνει πως πληρώνεις για κάτι αλλά έχεις πρόσθετες λειτουργίες και εργαλεία. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει με τα δωρεάν αντιβάιρους που έχουν την απολύτως βασική προστασία, χωρίς πρόσθετα για συμπληρωματικά προϊόντα. Ακόμη και τα καλύτερα free antivirus έχουν τις απολύτως βασικές λειτουργίες.

Λειτουργικότητα και διεπαφή

Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να καταλάβει πώς λειτουργεί ένα πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιεί. Το ίδιο ισχύει και για τα antivirus που έχουν και αυτά τη διεπαφή τους προκειμένου ο χρήστης να πραγματοποιεί τις λειτουργίες και να επιλέγει τις ρυθμίσεις που επιθυμεί. Οι αρχάριοι χρήστες δεν επιθυμούν πολύπλοκα πράγματα και συνθέτες ρυθμίσεις. Μία αποτελεσματική διεπαφή κάνει τα περισσότερα πράγματα αυτόματα, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα και για προηγμένες ρυθμίσεις, εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα δωρεάν antivirus δεν είναι τόσο λειτουργικά όσα αυτά που προσφέρονται επί πληρωμή.

Ένας τρόπος για να βγάλουν χρήματα σε ένα πρόγραμμα για ιούς δωρεάν είναι να προβάλλουν συνεχώς διαφημίσεις. Αυτό το γεγονός ακόμη και στα καλύτερα free antivirus καταστρέφει πραγματικά τη λειτουργικότητα της διεπαφής και δεν κάνει καθόλου φιλική τη χρήση. Επιπλέον, εμφανίζουν συνεχώς παράθυρα που προτρέπουν τους χρήστες να αναβαθμίσουν σε κάποια έκδοση επί πληρωμή. Αυτό είναι παράλληλα και εκνευριστικό, αλλά και αντιπαραγωγικό.

Η τιμή του προϊόντος κόντρα στα καλύτερα free antivirus

Κάθε προϊόν έχει διαφορετική τιμή, την οποία φυσικά ορίζει ο κατασκευαστής του. Υπάρχει λογισμικό antivirus που πραγματικά αποτελεί μεγάλη ευκαιρία όσον αφορά την αξία που προσφέρει για τα χρήματα του καθενός. Δεν σημαίνει πως ένα ακριβό antivirus είναι και το καλύτερο βέβαια. Γι’ αυτό καλό είναι να ρίξετε μία λίστα στα antivirus τα οποία σας προτείνουμε. Από την άλλη πλευρά, τα δωρεάν αντιβάιρους δεν κοστίζουν ουσιαστικά τίποτα, αλλά όπως είπαμε πολλές φορές ήδη «ότι πληρώνεις παίρνεις».  Συνεπώς δεν θα πρέπει να έχετε μεγάλες επιδιώξεις και απαιτήσεις, ακόμη και από τα καλύτερα free antivirus.

Υποστήριξη πελατών

Ένα από τα χαρακτηριστικά των antivirus και γενικότερα του λογισμικού που αγοράζει κάνεις είναι η δυνατότητα να μπορεί να απευθυνθεί στους κατασκευαστές για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ερώτηση έχει. Αυτό το αναλαμβάνει το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών. Πολλά αξιόλογα antivirus έχουν εξαιρετική υποστήριξη με πολλαπλά μέσα επικοινωνίας και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, που δεν διαθέτουν αντίστοιχα τα καλύτερα free antivirus.

Όταν μιλάμε αντίστοιχα για τα δωρεάν αντιβάιρους και πάλι δεν θα πρέπει να περιμένετε πολλά. Είναι σχεδόν απίθανο έως και αδύνατο να επικοινωνήσετε, λόγω της μικρής υποστήριξης. Υπάρχει επίσης μεγάλο πλήθος από αιτήματα χρηστών. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα πρέπει να βγάλετε μόνοι σας άκρη με το πρόβλημά σας, γιατί μάλλον δεν θα σας απαντήσει ποτέ κανείς. Αυτό το λέμε και για τα καλύτερα free antivirus.

Πηγαίνετε στο Malwarebytes
Εγγύηση χρημάτων 60 ημερών!

Γιατί επιβάλλεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο antivirus

Ένα antivirus είναι πολύτιμο για οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε πάρα πολλές φορητές και σταθερές συσκευές που είναι εκτεθειμένες σε κυβερνοεγκληματίες και κακόβουλο λογισμικό. Το λογισμικό antivirus και αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού μας επιτρέπει να αποφεύγουμε τον κίνδυνο και τη μετάδοση του επικίνδυνου αυτού υλικού. Γίνεται και στα antivirus δωρεάν.

Μας επιτρέπει, επίσης, να μπλοκάρουμε διαφημίσεις και ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Παράλληλα μας προσφέρει προστασία ενάντια σε χάκερς και επιτήδειους, που προσπαθούν να κλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Η προστασία των δεδομένων και των αρχείων μας είναι αυξημένη, ενώ οι συσκευές μας λειτουργούν αποδοτικά στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Το λογισμικό αυτό μας επιτρέπει να περιορίζουμε την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους και να έχουμε π.χ. γονικό έλεγχο στο περιεχόμενο των παιδιών μας. Μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να προστατεύουμε τους κωδικούς πρόσβασής μας και να αποφεύγουμε οικονομικές απάτες. Όλα αυτά δεν είναι πραγματικά πολύτιμα;

καλύτερα free antivirus

Εγκατάσταση ενός antivirus στη συσκευή σας

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία γρήγορη αναφορά στο πώς μπορεί κανείς να εγκαταστήσει λογισμικό antivirus στη συσκευή του. Δεν έχει μεγάλη διαφορά εάν πρόκειται για σταθερή συσκευή είτε για φορητή. Η διαδικασία είναι η ίδια.

Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούμε τον ιστότοπο του antivirus για να κάνουμε εκεί την εγγραφή μας, πχ το Malwarebytes το οποίο και σας προτείνουμε. Δίνουμε κάποια προσωπικά στοιχεία και δημιουργώντας ένα κωδικό πρόσβασης. Το επόμενο βήμα είναι να πληρώσουμε για να ενεργοποιήσουμε μία συνδρομή για το χρονικό διάστημα που επιθυμούμε.

Το 2ο βήμα είναι να επισκεφτούμε τον ιστότοπο του antivirus, στο τμήμα που υπάρχουν λήψεις αρχείων. Από κει θα κατεβάσουμε την κατάλληλη έκδοση για τη συσκευή που διαθέτουμε. Σε περίπτωση που μιλάμε για Android ή iOS, θα βρούμε το λογισμικό στο Google Play Store ή στο App Store της Apple, απ’ όπου και θα το κατεβάσουμε.

Τελευταίο βήμα είναι να τρέξουμε την εφαρμογή. Βάζουμε τα στοιχεία που δώσαμε κατά την εγγραφή για να συνδεθούμε και να χρησιμοποιήσουμε το antivirus. Η προστασία αρχίζει να λειτουργεί αυτόματα. Εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε κάποια σάρωση του συστήματος σας, τότε κάντε μία γρήγορη ή πλήρη σάρωση με το αντίστοιχο κουμπί που θα βρείτε στην διεπαφή.

Πηγαίνετε στο Malwarebytes
Εγγύηση χρημάτων 60 ημερών!

Συνοψίζοντας για τα δωρεάν antivirus

Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε χρήματα για τη συνδρομή σε ένα αξιόπιστο antivirus, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο δωρεάν αντιβάιρους. Η επιλογή αυτή για ένα πρόγραμμα για ιούς δωρεάν δεν είναι ιδανική. Καλό είναι να την αποφύγετε εάν μπορείτε. Τα δωρεάν antivirus είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα επί πληρωμή.

Τα δωρεάν αντιβάιρους διαθέτουν πολύ περιορισμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Είναι καλύτερα από το τίποτα, αλλά απέχουν πολύ από μία πλήρη προστασία. Είναι συνεπώς προτιμότερο να επιλέξετε ένα αξιόπιστο antivirus, όπως αυτά που σας προτείνουμε και να ξεχάσετε το κάθε πρόγραμμα για ιούς δωρεάν. Δείτε την πρώτη μας επιλογή ή τις επόμενες στη λίστα και κάντε τις δοκιμές σας. Έχετε πολλά να κερδίσετε.

nikoc

Ο Νίκος, ο Ειδικός Κυβερνοασφάλειας, έχει γράψει στον ιστότοπο από την αρχή, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη μέσω συναρπαστικών συνεισφορών και εκτεταμένων δοκιμών. Με μια ισχυρή βάση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Νίκος φέρνει πλούσιες γνώσεις σε θέματα Ιντερνετ και προσωπικής ιδιωτικότητας. Διατηρώντας ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην προστασία προσωπικής ιδιωτικότητας και νομικής ρύθμισης, ο Νίκος διασφαλίζει ότι οι αναγνώστες του είναι καλά ενημερωμένοι. Για οποιαδήποτε ερωτήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί του στο nikos@diadiktiokaiasfalia.com.

Είστε ευπρόσδεκτοι να αφήσετε ένα μήνυμα

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Diadiktiokaiasfalia.com