KeePass Αξιολόγηση 2024

KeePass

Η προστασία των κωδικών πρόσβασης και της ιδιωτικότητας σας αποτελεί ότι πιο πολύτιμο έχετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους να υποκλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα και την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Σε κάθε περίπτωση είτε αφορά έναν απλό κωδικό πρόσβασης του email σας, είτε κάτι πολύ πιο σημαντικό, το KeePass έρχεται να σας βοηθήσει ως ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης που υπόσχεται πολλά. Διαβάστε την παρουσίασή μας για το πρόγραμμα για να ανακαλύψετε εάν τελικά είναι κατάλληλο για εσάς.

Ενημερώθηκε στις: 17 Μάιος 2024

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το KeePass

Το πρόγραμμα αποτελεί έναν ανοικτού κώδικα διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Το Kee Pass δημιούργησε ο Dominik Reichl και η πρώτη του έκδοση κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου του 2003. Από τότε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τον ιστότοπο του προγράμματος και τη διεπαφή που χρησιμοποιούν οι χρήστες. Το πρόγραμμα βέβαια έχει βελτιωθεί και είναι ακόμα πιο λειτουργικό και χρηστικό σε σχέση με το παρελθόν. Γι’ αυτό ακριβώς παραμένει ακόμη δημοφιλές και υποστηρίζεται ακόμη από τον ίδιο τον δημιουργό, αλλά και από τρίτους.

Τιμή αγοράς και συνδρομής του Kee Pass

Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ για να αποκτήσετε και να χρησιμοποιήσετε το Kee Pass. Το συγκεκριμένο λογισμικό προσφέρεται απολύτως δωρεάν με όλα του τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Δεν έχει σημασία πόσα πρόσθετα θα χρησιμοποιήσετε ή εάν είστε ιδιοκτήτης ή εταιρεία που το χρησιμοποιείτε.

Δεν θα έχετε απολύτως καμία υποχρέωση να δώσετε χρήματα, παρότι υπάρχει στον ιστότοπο του προγράμματος μία ενότητα που μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε τη δωρεά σας σε χρήματα. Μιλάμε για κάτι το οποίο είναι εντελώς προαιρετικό. Συγκεκριμένα μπορείτε να δώσετε μέσω PayPal ή μέσω πιστωτικής κάρτας ένα οποιοδήποτε ποσό που επιθυμείτε σε δολάρια ή σε ευρώ αν πιστεύετε πως το αξίζει ο δημιουργός και το πρόγραμμά τους. Βέβαια ο δημιουργός αναφέρει πως οι δωρεές είναι αυτές που του δίνουν κίνητρο να βελτιώνει τη διεπαφή και της λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Οι λειτουργίες του λογισμικού με μία ματιά

Συνοψίζουμε και σας παρουσιάζουμε σε έναν πίνακα τις πιο βασικές λειτουργίες του προγράμματος για να έχετε εύκολα μία οπτική αντίληψη περί τίνος πράγματος μιλάμε. Παρακάτω Θα αναλύσουμε περισσότερο τις λειτουργίες του λογισμικού.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΙΜΗ
Πολλαπλές συνδέσεις Από 1 συσκευές
Συμβατές συσκευές Windows
Εγγύηση Επιστροφής Χρημάτων? N/A
Κρυπτογράφηση Δεν αποκαλύπτεται
Η τιμή ξεκινά από
Δωρεάν πρόγραμμα; Ναι, αλλά περιορισμένο

Λίγα λόγια για την ασφάλεια

Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος και όλων γενικά των διαχειριστών κωδικών πρόσβασης. Γεγονός είναι πως έχετε στη διάθεση σας πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας και ανάλογα με το πόση ασφάλεια επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα ή λιγότερα από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Κωδικοποίηση και κρυπτογράφησης

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση SHA-256 που θεωρείται ως η πιο ασφαλής επιλογή αυτή τη στιγμή στην αγορά. Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξετε και κρυπτογράφηση ChaCha20 εάν το επιθυμείτε, ώστε να έχετε ακόμα μεγαλύτερου επιπέδου ασφάλεια.

Kee Pass

Ταυτοποίηση δύο παραγόντων

Το πρόγραμμά σας δίνει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης της λειτουργίας ταυτοποίησης δύο παραγόντων. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι προαιρετική, αλλά εφόσον την επιλέξετε, αυξάνει δραματικά το επίπεδο της ασφάλειάς σας με μία επιπλέον διαδικασία και κάποιον κωδικό που στέλνετε στο κινητό σας ή στο e-mail σας κάθε φορά που χρειάζεται να συνδεθείτε.

Βιομετρική ταυτοποίηση

Στην έκδοση για κινητά Android υπάρχει δυνατότητα βιομετρικής ταυτοποίησης που γίνεται είτε με δακτυλικό αποτύπωμα, είτε με αναγνώριση προσώπου. Η δυνατότητα αυτή δεν είναι διαθέσιμη στις εκδόσεις για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως για Windows, για Linux ή για MacOS.

Αντίγραφα ασφαλείας και συγχρονισμός

Το Kee Pass δεν προσφέρει ενσωματωμένη λειτουργία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Ο λόγος είναι επειδή σας δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσετε εσείς τι είδους αντίγραφα θέλετε να κάνετε στα δεδομένα σας. Δεν σημαίνει επίσης πως δεν υπάρχει επιλογή αποθήκευση των δεδομένων και επαναφοράς τους εάν χρειαστεί. Η συγκεκριμένη διαδικασία βέβαια γίνεται μέσω του Windows Task Scheduler σε PC και σας δίνει τη δυνατότητα αντιγράφων ασφαλείας σε φυσικά αποθηκευτικά μέσα, όπως είναι για παράδειγμα κάποιο USB stick. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε έχεις εξειδικευμένο λογισμικό που κάνει αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά.

Ο συγχρονισμός γίνεται μέσω ενός πρόσθετου που επεκτείνει τις δυνατότητες του προγράμματος. Μπορείτε να συγχρονίσετε τα δεδομένα σας σε άλλες συσκευές και μέσα όπως είναι πχ. το Google Drive το OneDrive και άλλες online αποθηκευτικές πλατφόρμες.

Ξεκινώντας τη χρήση του Kee Pass με απλά βήματα

Προκειμένου να ξεκινήσετε τη χρήση του προγράμματος θα πρέπει πρώτα να το κατεβάσετε στη συσκευή στην οποία θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ή ενδεχομένως και σε περισσότερες συσκευές. Στον ιστότοπο του προγράμματος υπάρχουν εκδόσεις για Windows. Αυτές είναι οι επίσημες κυκλοφορίες, καθώς και μία εφαρμογή για κινητά Android που μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε μέσω του Google Play. Σημειώστε πως λόγω του γεγονότος πως το λογισμικό ανοικτού κώδικα υπάρχουν πολλές υλοποίησης για άλλα συστήματα, όπως είναι για παράδειγμα iPhone, Linux, MacOS, όμως αυτές έχουν γίνει από ανεπισήμως δημιουργούς που δεν έχουν άμεση σχέση με το πρόγραμμα.

Kee Pass αντίγραφα ασφαλείας

Σε δεύτερο επίπεδο εγκαθιστάτε και τρέχετε το λογισμικό στη συσκευή σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε πολλαπλά κλειδιά χρηστών, προσθέτοντας έτσι αρκετά επίπεδα ασφαλείας. Επίσης, υπάρχει επιλογή να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό σας των Windows πράγμα που σημαίνει πως μόνο ο κάτοχος της συσκευής θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κρυπτογραφημένα δεδομένα στο πρόγραμμα.

Από ‘κει και πέρα είστε έτοιμοι και μπορείτε να εισάγετε χειροκίνητα τους κωδικούς πρόσβασης σας, είτε να κάνετε την εισαγωγή τους από κάποιο άλλο πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιήσατε ενδεχομένως στο παρελθόν. Και αυτές οι λειτουργίες γίνονται κατά κύριο λόγο με πρόσθετα. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 100 πρόσθετα που κάνουν διάφορες λειτουργίες, ενώ συνεχώς δημιουργούνται νέα.

Οι βασικές λειτουργίες του λογισμικού

Ας δούμε κάποιες από τις πιο βασικές λειτουργίες που υπάρχουν κατά κύριο λόγο ενσωματωμένες στο βασικό κώδικα του προγράμματος και κάποιες άλλες που απαιτούν πρόσθετα.

Προσθήκη κωδικών πρόσβασης

Εδώ ακριβώς προσθέτετε τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτετε ήδη και απλά τους αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων του προγράμματος η οποία κρυπτογραφείται.

KeePass προσθήκη κωδικού

Εισαγωγή και εξαγωγή κωδικών πρόσβασης

Οι συγκεκριμένες διαδικασίες γίνονται με πρόσθετα τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Σας επιτρέπουν είτε να εισάγετε κωδικούς πρόσβασης από προηγούμενα προγράμματα που χρησιμοποιούσατε, είτε να βγάλετε σε ένα αρχείο τους κωδικούς πρόσβασης από το Kee Pass για παράδειγμα εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τους ίδιους σε κάποιο άλλο διαχειριστή κωδικών.

Δημιουργία νέων κωδικών πρόσβασης

Με τη συγκεκριμένη λειτουργία δημιουργείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που είναι σχεδόν αδύνατο κάνεις να σπάσει. Υπάρχουν 9 διαφορετικές κατηγορίες που μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε με τη χρήση ειδικών χαρακτήρων και συμβόλων, με διαφορετικό μήκος κωδικών κλπ. Έχετε εκτός των άλλων και τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το δικό σας αλγόριθμο για τη δημιουργία νέων κωδικών. Πάντα βέβαια μπορείτε να κάνετε με λίγα κλικ τη δημιουργία ενός προϋπολογισμένου από το λογισμικό μοτίβου για κωδικούς πρόσβασης που σας παρέχει μοναδικούς κωδικούς,

KeePass δημιουργία κωδικών πρόσβασης

Αυτόματη συμπλήρωση πεδίων κωδικών

Μία από τις λειτουργίες που προσφέρονται είναι η αυτόματη συμπλήρωση κωδικών πρόσβασης. Κάθε φορά που επισκέπτεστε κάποιον ιστότοπο δεν χρειάζεται να συνδεθείτε, εφόσον υπάρχουν αποθηκευμένα τα ονόματα χρήστη και οι κωδικοί πρόσβασης, αυτά θα συμπληρώνονται αυτόματα από το λογισμικό. Έτσι κερδίζετε πολύτιμο χρόνο και τα πάντα πραγματοποιούνται γρήγορα και πρακτικά.

KeePass έλεγχος κωδικών

Έλεγχος δύναμης κωδικού πρόσβασης

Η συγκεκριμένη λειτουργία παρέχεται μαζί με τις επιλογές δημιουργίας ενός νέου κωδικού πρόσβασης που είδαμε παραπάνω. Το πρόγραμμα σας ενημερώνει όταν ένας κωδικός είναι αδύναμος και σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε περισσότερους χαρακτήρες ή πιο δύσκολους χαρακτήρες για να τον κάνετε πιο ισχυρό.

Άλλα χαρακτηριστικά που υπάρχουν διαθέσιμα

Μέσω της χρήσης των πρόσθετων που ξεπερνούν τα 100 σε αριθμό μπορείτε να έχετε πολλά νέα χαρακτηριστικά. Η εγκατάσταση γίνεται κάνοντας κλικ στο “Tools” -> “Plugins” -> Κουμπί “Open Folder”. Το πρόγραμμα ανοίγει ένα φάκελο που ονομάζεται “Plugins” όπου μπορείτε να επιλέξετε και να φορτώσετε νέα πρόσθετα.

Συγκεκριμένα υπάρχουν πρόσθετα για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, για εισαγωγή και εξαγωγή κωδικών πρόσβασης, για συγχρονισμό συσκευών, για καλύτερη κρυπτογράφηση, για αυτοματοποίηση διαδικασιών κλπ. Υπάρχουν επίσης διάφορα εργαλεία που προσφέρουν στατιστικά, σας δίνουν υπενθυμίσεις, σας δίνουν τη δυνατότητα να ορίσετε συγκεκριμένη διάρκεια ζωής σε ορισμένους κωδικούς που επιθυμείτε, να αφαιρέσετε διπλές καταχωρήσεις, να παραμετροποιήσετε τη διεπαφή και πάρα πολλά ακόμα.

Λειτουργικότητα και χρήση του KeePass

Σε όποια συσκευή και αν χρησιμοποιήσετε το Kee Pass η διαδικασία της εγκατάστασης και λειτουργίας είναι πολύ απλή και εύκολη. Ακόμα και στις εγκαταστάσεις που δεν είναι επίσημες συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Όταν χρησιμοποιήσετε τον διαχειριστή κωδικών ίσως τα πράγματα να φανούν λίγο πιο πολύπλοκα γιατί οι δημιουργοί έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη λειτουργικότητα παρά στην εμφάνιση. Γενικά δεν έχετε κάποια καθοδήγηση αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή πού να σας δίνει κάποιες πληροφορίες για το πρόγραμμα. Με λίγη προσπάθεια θα τα βρείτε όλα ακόμα και αν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με αυτά τα πράγματα, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα.

Συμβατότητα

Όπως είπαμε ήδη, το λογισμικό δημιουργήθηκε για χρήστες Windows. Ουσιαστικά η βασική έκδοση είναι αυτή και οι υπόλοιπες εκδόσεις που υπάρχουν διαθέσιμες έχουν δημιουργηθεί από τρίτους δημιουργούς παίρνοντάς τον κώδικα πού είναι ανοιχτής πρόσβασης. Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά μπορείτε να τρέξετε το πρόγραμμα σε όλα τα λειτουργικά συστήματα και συσκευές πού υπάρχουν ευρέως διαθέσιμα σήμερα, παρότι η επίσημη έκδοση είναι μόνο για Windows. Τα πρόσθετα πάντως δουλεύουν πολύ καλά και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και στις υλοποίησης των τρίτων όσον αφορά τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια.

Εξυπηρέτηση πελατών

Μάλλον θα έχετε καταλάβει ήδη πως δεν μπορείτε να περιμένετε πολλά από ένα δωρεάν πρόγραμμα. Δεν προσφέρεται επικοινωνία μέσω e-mail τηλεφώνου ή κάποιου chat. Υπάρχουν αντίθετα πολλά αρχεία στη σελίδα υποστήριξης τα οποία μπορείτε να διαβάσετε και συχνές ερωτήσεις που λύνουν τα περισσότερα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε. Αν και πάλι έχετε πρόβλημα, τότε καλύτερα να επικοινωνήσετε με άλλους χρήστες σε κάποιο φόρουμ, καθώς πρόκειται να έχετε επίσημη υποστήριξη.

Σύγκριση με άλλα προγράμματα

Είναι καλό να συγκρίνουμε το συγκεκριμένο λογισμικό με άλλα προγράμματα της αγοράς για να δούμε σε ποιους τομείς υπερέχει και σε ποιους ο ανταγωνισμός έχει καλύτερες προτάσεις και λύσεις. Συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε συνοπτικά στη σύγκριση κόντρα στο Dashlane, στον NordPass και στο Password Boss.

KeePass vs 1Password

Στη σύγκριση των δύο αυτών προγραμμάτων μπορούμε να πούμε πως το 1Password είναι σίγουρα πολύ πιο εύχρηστο και κατανοητό από τους χρήστες. Το KeePass απευθύνεται γενικά σε ποιο προχωρημένους χρήστες που τους αρέσει να ψάχνουν πρόγραμμα και να δημιουργούν λογισμικό με τις δικές τους προδιαγραφές. Τα δύο προγράμματα είναι δωρεάν αν και το 1Password έχει μία premium έκδοση που μπορείτε να αγοράσετε. Δείτε περισσότερα για το 1Password.

KeePass vs Dashlane

Και τα δύο προγράμματα διαθέτουν δωρεάν εκδόσεις. Το Dashlane είναι σίγουρα πιο εύκολο στη χρήση και έχει καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, όμως το KeePass σας δίνει περισσότερα στη δωρεάν έκδοση από ότι ο αντίπαλος του στην premium έκδοση που θα πρέπει να πληρώσετε. Από την άλλη το Dashlane έχει καλύτερη συμβατότητα για υποστήριξη με λειτουργικά συστήματα και συσκευές. Διαβάστε τα πάντα για το Dashlane

KeePass vs RoboForm

Μιλάμε και πάλι για δύο δωρεάν προγράμματα που έχουν όμως διαφορετικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Το RoboForm  φαίνεται να είναι πιο πρακτική λύση και πιο εύκολο στη λειτουργία του. Λίγο-πολύ τα δύο προγράμματα προσφέρουν τα ίδια πράγματα, όμως το RoboForm το κάνει αυτό χωρίς να χρειάζεται να ψάχνετε και να κουράζεστε, με πιο σύγχρονη διεπαφή. Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του RoboForm.

Τελικά αξίζει να χρησιμοποιήσω το Kee Pass

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδανικό για επαγγελματίες που ασχολούνται με τον προγραμματισμό και επιχειρήσεις τεχνολογίας που μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους τα διάφορα τεχνικά ζητήματα και προκλήσεις που δημιουργεί το λογισμικό. Στα θετικά είναι το γεγονός πως υπάρχει μία τεράστια ποικιλία από επεκτάσεις και πρόσθετα για να χρησιμοποιήσετε, όμως γενικά για ένα μέσο χρήστη η διεπαφή είναι ξεπερασμένη και χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να κάνεις έστω και απλά πράγματα, που σε άλλα προγράμματα είναι αυτονόητα και γίνονται ταχύτατα.

Εάν δεν είστε μανιώδης της τεχνολογίας και δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα τα τεχνικά ζητήματα, σας προτείνουμε το 1Password που αποτελεί συνολικά μία πολύ καλύτερη λύση και σας προσφέρει ακριβώς τα ίδια και περισσότερα.

8 Συνολική βαθμολογία
KeePass

Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια
9
Χαρακτηριστικά
8.5
Ταχύτητα και απόδοση
8
Σχέση ποιότητας και τιμής
10
Ευκολία Χρήσης
6.5
Πλεονεκτήματα
  • Άριστη ασφάλεια
  • 100+ διαθέσιμα πρόσθετα
  • Εντελώς δωρεάν
Μειονεκτήματα
  • Δύσκολο για απλούς χρήστες
  • Καθόλου υποστήριξη
  • Ξεπερασμένη διεπαφή
nikoc

Ο Νίκος, ο Ειδικός Κυβερνοασφάλειας, έχει γράψει στον ιστότοπο από την αρχή, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη μέσω συναρπαστικών συνεισφορών και εκτεταμένων δοκιμών. Με μια ισχυρή βάση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Νίκος φέρνει πλούσιες γνώσεις σε θέματα Ιντερνετ και προσωπικής ιδιωτικότητας. Διατηρώντας ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην προστασία προσωπικής ιδιωτικότητας και νομικής ρύθμισης, ο Νίκος διασφαλίζει ότι οι αναγνώστες του είναι καλά ενημερωμένοι. Για οποιαδήποτε ερωτήσεις, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί του στο nikos@diadiktiokaiasfalia.com.

Είστε ευπρόσδεκτοι να αφήσετε ένα μήνυμα

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Diadiktiokaiasfalia.com